Experți în viețile altora

O tânără din Olanda a fost eutanasiată pe 27 ianuarie, după ce a suferit de encefalomielită mialgică (afecțiune cunoscută și sub numele de sindrom de oboseală cronică). Da, în Olanda, cei care suferă de boli incurabile pot alege să curme chinul și să fie eutanasiați de o echipă medicală. Este alegerea lor…

Am văzut știrea asta și pe Facebook și acolo își dădea fiecare cu părerea, în general decent. Dar am văzut și câteva opinii ale unor oameni care știau ei mai bine ce să facă și ce să nu facă o tânără din Olanda. Nu auziseră niciodată de ea, nu știau nimic despre ea. Dar aveau opinii despre viața ei. Aveau ceva de spus după ce citiseră un titlu, nici măcar toată știrea, deși viața unui om nu poate încăpea într-o știre, pe un site.

Paradoxal, cei care uită să-și trăiască propriile vieți devin adesea consilieri autoproclamați, oferind sfaturi despre fericire și succes. În spatele tastaturii sau a telefonului, acești „experți” par a avea toate soluțiile pentru problemele altora, ignorând propria incapacitate de a fi fericiți.

Mai mult decât să dea sfaturi, oamenilor le place să judece. Poate că agățându-se de viețile altora se simt mai bine cu ei înșiși. Preocupați să ofere sfaturi altora se pare că unii uită că n-au găsit soluții la multe probleme din propriile vieți.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky