Tu ce faci cu medicamentele expirate?

Simt că majoritatea din voi nu știați și eu am aflat din întâmplare despre asta. De anul trecut, de prin octombrie, a intrat în vigoare o lege care spune că medicamentele expirate, de la populație, pot fi colectate prin intermediul spitalelor de stat și private. Cică la nivelul fiecărui spital sunt amenajate puncte de colectare a medicamentelor.

De ce să mă duc cu medicamentele la spital și să nu le arunc la gunoi?! Pentru că substanțele din pastile ajung în ape și apoi, cumva, în noi și o mierlim ca proștii. Am fost explicit și convingător, scuzați-mi franceza!

Iată ce scrie în expunerea de motive a legii care prevede colectarea medicamentelor expirate, document aflat pe site-ul Camerei Deputaților, dacă aveți de chef de citit mai mult pe tema aceasta.

“Un studiu recent arată că în 65% dintre râurile investigate la nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depăşesc chiar și de 300 de ori nivelurile permise. Metronidazolul a fost identificat ca având nivelul cel mai ridicat, iar trimetoprimul a fost cel mai răspândit poluant farmaceutic. Ciprofloxacina este de asemenea foarte prevalentă în râurile cercetate, râuri printre care se află şi Dunărea.

Odată ajunse în mediu reziduurile farmaceutice sunt transferate între compartimente, transformate, dar în final ajung în legume, peşte, lactate şi carne şi prin intermediul acestora în organismul uman.
Bineînţeles, pe lângă antibiotice, poluarea farmaceutică cu produse de uz uman sau veterinar include și hormoni, citostatice, antidepresive și alte clase de medicamente, iar impactul este asupra întregului ecosistem nu doar asupra omului. “

S-a înțeles de ce să nu aruncăm medicamente la gunoi? Acum că știm, nu mai avem nici o scuză.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky