Ziua în care crezi că mori nu e ultima

Tsutomu Yamaguchi avea 28 de ani în 1945. Pe 6 august el se afla în Hiroshima într-o delegație de serviciu. Prima bombă atomică din lume l-a surprins la aproape 3 km de epicentrul exploziei. Cu timpanele sparte și cu arsuri pe mâini și partea superioară a corpului, Yamaguchi s-a adăpostit noaptea într-un beci. A doua zi a plecat în orașul natal Nagasaki. Cea de-a doua bombă nucleară l-a surprins în biroul șefului, povestind pățania din Hiroshima.

140.000 de oameni au murit în Hiroshima și alți 70.000 în Nagasaki, în momentul deflagrației sau, mai târziu, ca urmare a expunerii corpului la radiații.

Yamaguchi a mai trăit încă 65 de ani după cele două explozii și a avut, în general, o stare bună de sănătate. A murit la 93 de ani, după un cancer la stomac.

A supraviețuit după trei accidente maritime

Violet Jessop s-a născut în 1887, într-o familie de imigranți irlandezi. În copilărie se îmbolnăvește de TBC, dar supraviețuiește bolii în ciuda prognosticului sumbru primit de la medici. După moartea tatălui, mama se mută în Anglia. Aici, tânăra Violet caută să se angajeze ospătăriță, luând exemplul mamei ei. Era prea tânără și frumoasă ca să fie angajată în această funcție. Fata renunță la machiaj și se îmbracă cu haine mai largi și modeste pentru a nu mai arăta așa bine. Trucul a funcționat. A fost angajată, în 1910, pe vasul Olympic. Un an mai târziu, vasul pe care se afla s-a ciocnit de un alt vapor și a fost cât pe ce să se scufunde. A scăpat toată lumea cu bine.

După vreo doi ani compania la care lucra a făcut angajări pentru Titanic. A primit un post de ospătăriță în sectorul VIP. Nu mai lungim povestea, știm cu toții soarta Titanicului. Vaporul se scufundă după ce lovește un iceberg. 1514 persoane au murit în tragicul accident maritim. Violet a prins o barcă de salvare și a supraviețuit.

Nu numai că a supraviețuit după cel de al doilea incident maritim, ba chiar se angajează din nou pe un vas de croazieră. Nava Britannic se lovește de o mină și se scufundă în mai puțin de o oră, în Marea Egee. Violet n-a mai avut norocul de pe Titanic și nu a mai prins nici o barcă de salvare. A sărit de pe vapor, dar se rănește la cap. Supraviețuiește. Află după ceva vreme că a avut o fractură craniană.

După trei accidente maritime, Violet nu prinde frică de vapoare. Schimbă compania și lucrează până la 61 de ani în acest mediu. Atunci se pensionează și se apucă de grădinărit. Moare după o viață plină de peripeții la 84 de ani.

Curcubeu după furtună?

Avem două exemple ale unor persoane care au înfruntat moartea și necazurile, nu doar o singură dată. Oricare primă întâmplare le-ar fi putut cauza moartea. Dar soarta lor a fost alta. Nu au știut asta în momentul catastrofelor pe care le-au trăit, dar viața lor a fost o mărturie vie că nu trebuie să abandonezi niciodată. Nu știm ce ne rezervă destinul, în ciuda unui prezent pe care îl simțim total potrivnic sau chiar fatidic.

Sunt multe exemple de oameni care au trăit grozăvii extreme și au supraviețuit. Să ne gândim la cei care au îndurat ororile Holocaustului, ca apoi să povestească nepoților despre ce li s-a putut întâmpla în tinerețe.

Adevărul este că nu putem să știm niciodată care va fi cursul vieții noastre. Poate că de aceea nu trebuie să abandonăm niciodată, să nu ne predăm niciodată în fața unor provocări pe care le-am putea considera… finale.

Cine știe dacă nu cumva după furtuna pe care o trăim acum nu ne va fi dat să vedem un curcubeu pe un cer senin?! Nu te lăsa copleșit, s-ar putea ca ziua în care crezi că mori să nu fie ultima din viața ta.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky