Vacanță pe Transfăgărășan. Ca în Alpi, la sfert de preț ;)

De vreo câţiva ani, de ziua noastră de naştere, atât eu cât şi soţia mea am hotârât că trebuie să plecăm undeva. Că e în Praga, Veneţia, Şirnea sau Văliug… nu are importanţă. Trebuie să plecăm de acasă, să nu existe pericolul să ne sărbătorim ziua de naştere la locul de muncă. Nu că nu s-ar fi întâmplat vreodată şi că am fi păţit cine ştie ce beteşug…

Anul acesta, de ziua soţiei, s-a hotărât să ne deplasăm pe Transfăgărăşan, la Conacul Ursului. Da, şi eu m-am întrebat: „Transfăgărăşanul nu este închis în februarie?” Ba da, dar începând de la KM 104, iar cabana cu pricina era fix la km 104. Peste 10 km era Bâlea Lac, la care nu ai cum să ajungi, pe timp de iarnă.

Când am ajuns la barajul de la Vidraru, într-o miercuri, pe la ora 5 după amiaza, nu era ţipenie de om pe acolo. Nici căţeii care păzeau centrala electrică nu aveau chef să ne întrebe ce căutăm pe acolo. Am făcut poze şi am plecat la drum, pentru că mai aveam 35 de km de serpentine până la Conacul Ursului. M-am bucurat că asfaltul era negru, nici urmă de zăpadă.

Vacanta Transfagarasan (3)

Vacanta Transfagarasan (1)

Vacanta Transfagarasan (2)

Dar a apărut şi zăpada pe marginea şoselei, cam cu vreo cinci km înainte de destinaţie. Am ajuns. Pastrama de oaie a fost bună. Berea nefiltrată a pus capac. Focul, la şemineu, e hipnotizant. Uită-te la filmuleţ!

După o noapte de odihnă binemeritată, ne-a întâmpinat o zi superbă, în ciuda previziunilor meteo plângăcioase. Soarele lumina zăpada de pe masivul la picioarele căruia era situată cabana „noastră”, iar în vecinătate  susura pârâul Capra.

Vacanta Transfagarasan (7) Vacanta Transfagarasan (4) Vacanta Transfagarasan (5) Vacanta Transfagarasan (6)

După ce ne-am făcut poze cu cabana şi cu pârâul, am luat-o la pas pe Transfăgărăşanul „interzis”. Am mers cale de 4 km fără să ne încurce nici o maşină. Şoseaua era destul de uscată, în unele locuri zăpada îngusta drumul la o singură bandă de circulaţie. Dar circulaţia era interzisă. Am ajuns la Cabana Capra. De acolo mai erau 6 km până la Bâlea Lac. Era zăpadă şi gheaţă pe tot drumul, după cum se vede şi în poze. Ne-am întors din drum. Aşa am executat 8 km de drumeţie cu ozon natural adăugat.

Vacanta Transfagarasan (8) Vacanta Transfagarasan (9) Vacanta Transfagarasan (10) Vacanta Transfagarasan (11) Vacanta Transfagarasan (12) Vacanta Transfagarasan (13) Vacanta Transfagarasan (14) Vacanta Transfagarasan (15) Vacanta Transfagarasan (16)Vacanta Transfagarasan (21) Vacanta Transfagarasan (18) Vacanta Transfagarasan (19) Vacanta Transfagarasan (20)

Uite și un filmuleț cu o mică avalanșă de gheață și alte frumuseți!

Partea bună pe Transfăgărăşan, iarna, în afara sezonului turistic, mai ales în cursul săptămânii? Nu e nimeni. Nu te deranjează nimeni.
Partea cu minus? Nefiind turişti, multe cabane sunt închise, iar acolo unde e deschis, oferta bucătăriilor se reduce la fripturi.

În prima seară am mâncat pastramă de oaie, în a doua seară am ales caşcaval pane cu pulpă de pui dezosat, la grătar, iar în ultima seară ne-a delectat cu cartofi prăjiţi, mici din vită+oaie= deliciu. Dar nu te poţi supăra dor din atâta lucru. Că doar nu ai venit la munte să bagi în tine fazan umplut cu icre negre.

Mi se pare că m-am lungit o grămadă cu textul acesta şi tot ar mai fi multe de spus, aşa că mă opresc aici, aşa cum o făceam când scriam compuneri în clasa a III-a: „Ce frumos a fost la munte!”

Staţi, staţi, că p’asta trebuie să o spun. Ştiţi de ce îi spunea cabanei „Conacul Ursului”? Cică atunci când se construia vila, muncitorii care s-au întors dimineaţa la lucru au găsit în clădirea ridicată la „roşu” o ursoaică însoţită de un pui. Se suiseră la etaj. Îţi dai seama ce spaimă pe muncitorii ăia. De acolo i s-a tras numele: „Conacul Ursului”. Hai, pa! Să veniţi şi voi pe aici, că e super-fain! 😉

Vacanta Transfagarasan (23) Vacanta Transfagarasan (22)

2 comentarii la „Vacanță pe Transfăgărășan. Ca în Alpi, la sfert de preț ;)”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.