Îmi place Praga. Sunt îndrăgostit de Praga. Am vizitat-o prima dată acum vreo 10 ani. Era vară. Apoi am vrut să văd cum arată iarna, în februarie 2015. Acum am fost să văd Praga gătită în lumini de sărbătoare pentru Crăciun. Nu trebuie să-ți faci planuri. Praga are mereu ce să-ți arate, indiferent când și unde te-ai afla.
Hai-hui pe străzile din Praga
Nu contează unde te duci. Aproape că orice plimbare pe străzile din Praga este o călătorie de plăcere pentru care nu plătești bilet. Cred că farmecul principal este dat de piatra cubică din care sunt făcute majoritatea străzilor din oraș. Apoi vin clădirile, cu o arhitectură plăcută.
Târguri de Crăciun în Praga
Sunt vreo 4-5 târguri de Crăciun în Praga, dacă nu mai multe. Ce am văzut: în Piața Wenceslas, Piața Republicii, în fața Mall Palladium și pe insula Kampa). Evident, cel mai mare este în centru (Piața Orașului Vechi). Luminițe, vin fiert, pastramă la grătar, cârnați pe gustul meu (nu din aceia nemțești). Lume multă. Nici la ei nu prea găsești ușor toalete. De fapt, toaletele sunt afacere în Praga. O vizită într-un asemenea stabiliment de relaxare costă, în bani românești, între 2 și 3 lei.
Istoria Pragăi, în castele și biserici
Un obiectiv pe care ar trebui să-l treceți pe lista vizitelor în Praga este ansamblul constituit din Catedrala Sf. Vit, Palatul Regal și Biserica Sf. George. Link Google Maps aici.
Pe un deal, în apropierea râului Vltava se află Castelul Vysehrad. Un ansamblu fortificat construit cam prin secolul X care arată o parte din istoria locurilor. De vizitat. Link Google Maps aici.
Turnul cu ceas, din centrul orașului Praga este un alt obiectiv care mi-a plăcut. A costat 210 coroane de persoană. Am luat bilet online. Dacă plăteam acolo mă costa 250 de coroane. Asta înseamnă că am plătit vreo 38 de lei în loc de 45 de lei. Zic că, la două persoane, am făcut economie cât pentru un pahar cu vin fiert. Link Google Maps aici.
Catedrala Sf. Vit (detaliu)
Cap de pod Charles (Karlov Most)
Palatul regal
Turnul cu ceas (interior)
Turnul cu ceas (exterior)
Complexul fortificat Vysehrad
Râul Vltava și statuile din Praga
Sunt multe monumente interesante în Praga. Nu îți ajunge un sejur de o săptămână să le vezi pe toate, cred. Tura asta l-am văzut pe Freud atârnat pe o clădire din Praga (link Google maps), pe Kafka stând pe umerii unui om fără cap (link Google maps), copiii fără chip de pe insula Kampa (un manifest împotriva avortului) (link Google maps). În Piața centrală l-am întâlnit chiar pe Dracul gol. Urmăriți aici un filmuleț interesant realizat de Ionela Năstase, pe tema statuilor din Praga.
Despre Vltava nu știu ce să vă mai spun. Poate că podurile dau farmec acestui râu care străbate Praga. Sau clădirile și monumentele care se oglindesc în apă.
Râul Vltava din Praga
Mâncare și băutură în Praga
Hai să fim serioși, că Praga nu înseamnă doar plimbări pe străzi și castele. Înseamnă și mâncare bună, bere de la mama ei și vin fiert cu mirodenii. Câteva prețuri, orientativ:
– steak menu (supă legume și o friptură de pui cu piure cartofi): 179 coroane (aprox. 33 lei)
– ciolan cât farfuria de mare: 360 coroane (aprox. 66 lei)
– mix grill (ceva friptură + cârnați): 320 coroane (aprox. 58 lei)
– o bere la halbă de 0,5 l (Pilsner Urquell): 36 coroane (aprox. 6,5 lei lei)
– o cafea espresso: 41 coroane (aprox. 7,5 lei)
– burger home made (cu de toate): 249 coroane (aprox. 45 lei)
– supă gulaș tradițională în bol de pâine: 169 coroane (aprox. 31 lei)
– un pahar de vin fiert (pe stradă): 30-60 coroane *(5,5 lei – 11 lei) (mai ieftin, mai prost)
Zidul lui John Lenon
Interesant, John Lenon nu a fost niciodată la Praga, dar are în capitala cehă un întreg zid (vreo 30m lungime și cam 4m înălțime) decorat cu tot atâția metri de graffiti. Grafica reprezintă versuri din celebrele cântece ale formidabililor Beatles și alte mesaje pacifiste. Zidul există de pe vremea când Cehoslovacia era condusă de comuniști și a apărut ca un manifest pentru libertatea de gândire și exprimare. Deși comuniștii ștergeau ziua mesajele, noaptea apăreau altele. Așa a intrat Zidul lui John Lenon în istorie. Link Google Maps.
Metronomul
Câmpia Letna, așa se numește un platou situat deasupra orașului, cu vedere la Vltava, râul care brăzdează Praga. Aici, străjuiește Metronomul din Praga, o construcție interesantă, înaltă de 23 de metri. Metronomul este funcțional și măsoară parcă timpul pe care Praga se încăpățânează să-l sfideze.
Aici a fost cea mai mare statuie din lume a lui Stalin, care a dispărut înainte de căderea comunismului, odată cu intrarea în dizgrație a dictatorului rus. Metronomul a fost construit în 1991, ca un simbol împotriva comunismului. Cehii au scăpat de comunism tot în 1989, dar la ei a fost o revoluție de catifea, nimeni nu a murit.
Zona e frumoasă, aici este și un părculeț drăguț și o pistă pentru skatebord. Link Google Maps.
Biblioteca din Praga, de ce este obiectiv turistic
Biblioteca din Praga este un obiectiv turistic discret. Ne spunea Google Maps că suntem aproape și greu ne-am dat seama că suntem lângă ea. Din afară nu e nimic senzațional cu această clădire. În schimb, pe holul bibliotecii este o construcție interesantă: un vortex din cărți, care se întinde din podea până la tavan. Însă în momentul când te uiți printr-o deschizătură ai impresia că este un turn din cărți infinit. Asta grație a două oglinzi, una pe plafon și una pe podea, care multiplică la infinit imaginea. Chiar e de văzut. Link Google Maps.
Preț cazare și carburant în Praga
Am găsit, prin booking, un apartament la 10 minute de mers pe jos de centrul Pragăi. Mi s-a părut foarte ok prețul: 269 euro pentru patru nopți, trei dormitoare, două băi, living room spațios, cu bucătărie utilată complet. Ce să vrei mai bine?!
Motorina este un pic mai scumpă în Cehia decât la noi. Pe drum, la vreo 30 km de Praga, am alimentat cu 30,3 coroane/litru de motorină. Asta înseamnă vreo 5,5 lei/litru.