Turist în Munții Bucegi. Ce să vezi în două zile și jumătate

Îmi plac foarte mult vacanțele scurte. Nu ești nevoit să lipsești mult de la serviciu și în mod evident este mai ieftin. Cum a fost cea de două zile și jumătate în Munții Bucegi, la Padina. Cu trei nopți de cazare, m-am bucurat de două zile și jumătate pe care le-am umplut cu tot felul de activități relaxante.

Cum ajungi la Padina

Venind pe DN1, dinspre Ploiești, înainte să intri în Sinaia se face un drum la dreapta, spre Târgoviște. O iei pe acolo, apoi după vreo câțiva km apuci brusc la dreapta, pe șoseaua cunoscută drept Transbucegi. Sau drumul Elenei Udrea. Pentru că a fost făcut când doamna era ministru al Turismului. Îți arată Google Maps drumul.

Ce poți să faci în Munții Bucegi, via Padina

Odată ajuns în Padina, m-am cazat și am plecat să mă bucur de împrejurimi. Ce poți să faci în această zonă a Munților Bucegi, dacă ai ales să te cazezi la Padina? Să vă spun ce obiective turistice am vizitat eu aici.

  • Peștera Ialomiței (sau Ialomicioarei)
  • Vârful Omu, cel mai înalt vârf din Munții Bucegi
  • Babele și Sfinxul
  • Cascada Șapte Izvoare și Lacul Scrofoasa
  • Turbăria Laptici

Hai să le luăm pe rând!

Peștera Ialomiței

Aproape de Hotel Peștera,  în Padina, găseşti Peştera Ialomiţei. Unii îi mai zic şi Peştera Ialomicioarei. Cam 400 m de mers prin galerii luminate, cu scări şi alei dintr-un material compozit aderent.

O experienţă foarte plăcută şi instructivă. La intrare în peşteră este o mănăstire ctitorită de Mihnea cel Rău, prin secolul XVI. Dacă vă duceţi vara, luaţi şi o bluză mai groasă la voi, că e cam frig în peşteră.

Vf. Omu, patru ore de traseu ușurel

Deși este cel mai înalt vârf al Masivului Bucegi (2507), Vârful Omu nu este deloc inaccesibil. Nu trebuie să ai o condiție fizică specială ori vreun curaj ieșit din comun pentru a aborda acest traseu. Trebuie doar să ai timp la dispoziție și răbdare. Nu vă ascund că de multe ori a ieșit sufletul din mine urcând diferite povârnișuri.

Asta nu înseamnă că trebuie să ai calități de alpinist ci doar să-ți iei, mai des, răgaz să-ți tragi sufletul. Și să ai cel puțin două tricouri la tine. E de transpirat. Peisajul este de vis. Și pe traseu și la 2507 m.

Eu am plecat de la baza telecabinei din Padina spre platoul de la Babele.

Babele și Sfinxul

Puțin cam obosit Sfinxul, dacă-l priveşti din faţă. Din profil seamănă mult mai mult cu ce ştim noi din poze. Babele sunt puţin mai încolo. Le-am găsit încuiate într-un ţarc din plasă ruginită, menit să le păzească de cei care ar fi avut nesăbuinţa să se caţere pe ele. Fel şi fel de oameni…

La Babeble am ajuns făcând un traseu de o oră şi jumătate de la Vârful Omu. Un traseu uşor, chiar relaxant, după ce am urcat pe Vf. Omu… De la Babele am coborât pe un traseu oarecum solicitant pentru tendoanele mele obosite (ok pentru oameni odihniţi/nesuferinzi ). De la Babele până la telecabina de la Padina, faci vreo oră şi jumătate.

Mai poţi ajunge la Babele şi cu telecabina, din Buşteni ori Padina. Când am fost eu, nu funcţiona telecabina. Pe platoul de la Babele se ajunge şi cu maşina. Nu am fost. Eu, unul, n-aş permite accesul turiştilor cu maşina pe platoul de la Babele. Mi se pare o ofensă adusă naturii.

Cascada Șapte Izvoare și Lacul Scropoasa

Din Padina, am dat căutare, pe Google Maps, Lacul Scropoasa. După ce părăseşti asfaltul, un drum prost te duce exact până la Lacul Scropoasa. Am descoperit un lac de acumulare drăguţel. Nimic fantastic, doar drăguţ.

Până la lac, undeva pe dreapta am descoperit Cascada Şapte Izvoare. De fapt, din punctul meu de vedere, acesta este obiectivul turistic al zonei.

De lângă lac, am pornit pe un traseu accesibil prin pădure cu dorinţa de a descoperi Cheile Orzei, o despicătură interesantă în munte prin care curge o bucată din râul Ialomiţa. Acolo este o amenajare hidrografică şi la un moment dat nu am mai putut înainta. Am rămas cu plimbarea prin pădure.

Turbăria Lăptici

Tot prin zonă, am descoperit Turbăria Lăptici. În apropiere se află Lacul Bolboci, un alt obiectiv care ar trebui pus pe harta curiozităţii voastre.

Dacă v-aş spune că, de fapt, aici este o mlaştină, poate aţi crede că pozele de aici sunt din altă parte. Nu, pozele sunt din mlaştină. O mlaştină acoperită de o vegetaţie bogată.

Poate fi vizitată datorită pasarelei din lemn construită pe deasupra terenului mlăştinos acoperit cu tot felul de plante.

2 comentarii la „Turist în Munții Bucegi. Ce să vezi în două zile și jumătate”

  1. Imi doresc sa vizitez zona aceasta dar va rog sa imi spuneti cum e starea drumului de la Sinaia pana la Padina? Noi am vrea sa mergem cu masina pana in zona Padina sau Pestera sa ne cazam undeva in zona si sa facem 2-3 zile traseele din zona. Multumesc.

    Răspunde
    • Drumul este ok. Destul de îngust la un moment dat, dar circulabil. Atenție, teoretic, Transbucegiul este închis circulației, practic se circulă. Când și când poliția rutieră dă amenzi celor care nesocotesc panoul:”Drum închis circulației publice” .

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.