Am hotărât cu vreo câteva săptămâni înainte ce am să fac în minivacanța de 1 iunie – Rusalii: o să mă duc în Bulgaria, o să beau bere de la amiază până seara (dimineața nu pot, totuși) și o să mănânc fructe de mare.
Știam, apoi, că după această experiență voi scrie un articol despre cum n-are nici un rost să te duci turist în Bulgaria pentru că nu ai mare lucru de văzut/făcut acolo. În plus am luat această excursie drept o deplasare de documentare în care să demonstrez că Bulgaria nu e nici ieftină, nici atractivă. Hai să vedem ce a ieșit!
Cum arată Sozopol
Am ales stațiunea Sozopol, un orășel pe malul Mării Negre, cam la 95 km de granița cu Turcia. Am parcurs 300 km cam în 5 ore, cu tot cu feribot peste Dunăre și stat în vamă. (Era 1 iunie și destul de aglomerat.)
Sozopol este un oraș cu o istorie străveche, situat într-o peninsulă cu maluri înalte. Foarte multe restaurante, cafenele și terase sunt situate într-un golf stâncos, unde plaja este, totuși, formată dintr-un nisip fin.
Foarte multe străduțe înguste, pietruite, străjuite de clădiri cu aspect vechi, dar îngrijit. În timpul sezonului estival, Sozopol găzduiește concerte și tot felul de festivaluri. Acum era liniște. Din fericire.
Cum sunt, de fapt, prețurile în Bulgaria
M-am convins că mâncare și bătura din restaurantele bulgărești nu sunt deloc mai ieftine decât cele din România. Mi s-au părut sensibil apropiate de cele din restaurantele românești. Hai să vă arăt niște prețuri întâlnite de mine în restaurantele din Sozopol (cică sunt prețuri mai mici decât în Albena. Nu știu, acolo chiar nu vreau să mă duc). Deci:
Băuturi:
Bere Kamenitza (500 ml): 8,50 lei
Bere Zakorka: 6,80 lei
Bere Shumensko: 6,50 lei
Bere Heineken: 9,30 lei
Bere Paulaner (nefiltrată): 21 lei
Whisky Jack Daniel’s (sticlă 700 ml) + 4 Coca Cola: 201,50 lei
Aperol Spritz: 15,60 lei
Apă minerală (250 ml) – 4,50 lei
Coca Cola (250 ml) – 5,60 lei
Cafea: 6-7 lei
Cappuccino: 8,30 lei
Mâncare:
Supă de pește cu fructe de mare: 33 lei
Porție peștișori prăjiți: 26 lei
Fructe de mare cu linguini: 37 lei
Creveți înăbușiți, cu usturoi: 35,30 lei
Caracatiță în sos de creveți: 80 lei
Caracatiță cu calamar și midii în unt și sos dulce picant: 61,40 lei
Pizza cu fructe de mare: 30,50 lei
Porție de cartofi prăjiți: 10 lei
Coaste porc, la cuptor, cu sos barbeque: 35 lei
Coste porc la grătar cu cartofi prăjiți: 29 lei
Miel la cuptor cu cartofi: 59 lei
3 mici uriași cu cartofi prăjiți:28 lei
Pâine cu usturoi: 4,70 lei
Ardei iute (50 gr): 4,50 lei
Desert:
Salată de fructe: 21 lei
Înghețară nuga caramel: 16,50
Prăjitură cu morcov/ciocolată: 22 lei
Ce mai e de văzut în Sozopol
La 5 km de Sozopol am găsit castelul din Ravadinovo, un domeniu imens construit de un milionar bulgar, în urmă cu vreo 20 de ani. Interesant, chiar frumos pe alocuri, uneori chiar cu accente kitsch.
Mi-au plăcut păunii care se plimbau nestingheriți prin curte, lacul cu păsări. M-a întristat vulpea închisă într-o cușcă de 1m/1m, înconjurată de curci și rațe. Am văzut și o lamă, în ceea ce se voia un fel de grădină zoologică. Am plătit echivalentul a 24 lei/persoană pentru acces la castel.
E terminat pe afară, înauntru se mai lucrează. Multă lume pe aici, dar cred că investiția nu-și va scoate niciodată banii. Cred că banii din biletele de acces plătesc doar întreținerea și salariile armatei de angajați. E de văzut.
Concluzie:
E frumos litoralul bulgăresc în zona Sozopol. Malurile înalte și stâncoase, cu restaurante și terase întinse de-a lungul lor creează o imagine mai impresionantă decât litoralul plat românesc. Da, ospătarii lor sunt mai amabili decât ai noștri și știu să zâmbească mai mult. Fără supărare, dar chiar asta e.
Prețurile, în linii mari, sunt asemănătoare cu cele din România. N-aș putea spune că e mai ieftin sau mai scump decât în România. Nu cred că e ok să comparăm restaurante scumpe dintr-o țară cu împinge tava sau all inclusive din altă țară.
Cazarea mi s-a părut ieftină, da. Am stat într-o pensiune cu o grădiniță de flori, unde puteai sta la o masă pentru mic dejun sau o bere de noapte bună. 19 euro/noapte. Da, ieftin. Căutați Keni Guest House (foto de mai jos) pe Booking.
Mie mi-a plăcut berea Shumensko, apoi Kamenitza.
Bulgarii sunt cu 20 de ani inaintea noastra in materie de turism.
Cata vreme firmele din turismul romanesc merg numai la japca si evaziune fiscala nu o sa se schimbe nimic la noi.
Chiar ca e foarte frumos. Si nici nu e asa departe. Decat sa merg la Mamaia mai repede o sa ma duc in Sozopol. Multumesc pentru articol. M-a ajutat sa hotarasc unde ma voi duce in urmatorul concediu.
P.S. Un blog foarte util si reconfortant pentru suflet. Felicitari!