Turist în Croația. De ce nu trebuie să ratezi Insula Hvar

Pentru că la orice început de an, omul gospodar își face planuri pentru vacanța de vară, hai să vă dau niște idei și să vă arăt pe unde am bântuit. V-am mai spus câte ceva despre concediul meu în Croația, dar nu v-am spus tot. Azi vorbim despre insula Hvar, un loc pe care vi-l recomand cu stăruință. Dacă alegeți Croația ca destinație de vacanță, cel puțin două nopți de cazare trebuie să vă luați pe insula Hvar.

Foarte scurtă istorie a insulei Hvar

Ca să ne afundăm prea mult, între secolele 13-18, insula a fost sub dominație venețiană. La începutul secolului 19, armata lui Napoleon a cucerit Hvar. Mai târziu, tot în secolul 19, insula a încăput pe mâna imperiului habsburgic și bine a făcut pentru că atunci s-a dezvoltat foarte mult.

Ce poți să faci pe insula Hvar

Să te plimbi, să zaci pe terase, să înoți, să faci plajă. Hai să vă arăt niște locuri foarte mișto de pe Insula Hvar.

  • Hvar Town – orașul la pas

  • Plaje superbe pe insula Hvar

Sunt multe plaje foarte frumoase pe Insula Hvar. Trebuie să vă cumpărați, dacă nu ați luat la voi, încălțări speciale pentru pietrele din apă. Ăsta e relieful. În rest e foarte bine și frumos. Notați plaja Zarace. O găsiți pe Google Maps.

  • Starigrad, a doua capitală. Sau prima

Starigrad a fost capitala insulei, înainte ca centrul administrativ și economic al insulei să devină orașul Hvar. Acum  e considerată un fel de a doua capitală a insulei. Am prins aici și un spectacol oferit de natură, fiind martor la prima maree din viața mea.  Am prins ora de flux, în care am văzut cum se inundă faleza și străduțele din apropiere. Drăguț de vizitat, de stat la o cafea…

  • Fortăreața spaniolă din Hvar

Cetatea veghează orașul de vreo 500 de ani, de la o înălțime 102 metri. A fost construită pe vremea când insula era controlată de venețieni. Se vede frumos orașul de sus.

  • Cetatea lui Napoleon

V-am spus că armatele lui Napoleon au cucerit insula Hvar pe la începutul secolului IXX. Au făcut și francezii o cetate din care nu prea a mai rămas nimic. Ideea este că e foarte sus (228 m) și se vede un grup de 16 insule. Am urcat cu mașina pe un drum pietruit îngust, în pantă, cu multe serpentine. Nu recomand pentru începători. Din punctul meu de vedere a meritat efortul, priveliștea este extrem de interesantă.

Prețuri cazare, mâncare, băutură pe Insula Hvar – Croația

Hai să vedem ce înseamnă Hvar, din punct de vedere al prețurilor. Nu o să mă apuc să public liste întregi de prețuri, dar hai să vă arăt ceva, orientativ.

Cazare Hvar: 2 nopți – 367 lei, apartament cu cameră de dormit, terasă privată, bucătărie, baie cu duș.

Restaurant: O masă la restaurant, în centru, terasă, 332 kuna pentru o friptură de vită, legume la grătar, calamar la grătar, cartofi prăjiți, două beri la halbă și un Schweppes. În bani românești asta înseamnă cam 206 lei.

Deci, prețuri traduse în lei românești:
– o bere: 20 lei
– Schweppes: 15 lei
– calamar la grătar: 48 lei
– cartofi prăjiți: 17 lei
– friptură vită: 61 lei
– legume la grătar: 25 lei
Da, scumpă mâncarea și băutura în Hvar. Asta e… Ești pe insulă.

Un comentariu la „Turist în Croația. De ce nu trebuie să ratezi Insula Hvar”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky