Lingurarii din Spanţov: oamenii care nu lasă tradiţia să moară

În comuna Spanţov, judeţul Călăraşi, meseria nu se fură. Se pierde. Doar cinci meseriaşi lingurari mai cioplesc în lemn obiecte din ce în ce mai inutile. Cine mai mănâncă în ziua de astăzi cu lingură de lemn, ori de ce ai folosi o incomodă copaie din lemn în situaţia în care un lighean chinezesc, din plastic, este, de multe ori, mai ieftin?!

Doar unele tradiţii mai aduc muşterii cioplitorilor în lemnul de plop alb care se găseşte din belşug spre Dunăre. Legea nescrisă spune că pomana morţilor nu este primită cu tacâmuri din tinichea.

mesterii-din-Spantov-4 mesterii-din-Spantov-20 mesterii-din-Spantov-45 mesterii-din-Spantov mesterii-din-Spantov-2 mesterii-din-Spantov-3

Tataia Gheorghe are 84 de ani şi ciopleşte lemnul de la vârsta de 12 ani. Este modest şi spune că are şcoala vieţii şi că şi acum mai are câte ceva de învăţat, chiar şi de la cei mai tineri. L-am urmărit cum scoate un scaun dintr-o bucată de plop. Magie adevărată.
mesterii-din-Spantov-19
mesterii-din-Spantov-16mesterii-din-Spantov-18mesterii-din-Spantov-17mesterii-din-Spantov-40mesterii-din-Spantov-23mesterii-din-Spantov-31 mesterii-din-Spantov-38  mesterii-din-Spantov-30mesterii-din-Spantov-46 mesterii-din-Spantov-49-e1408905030853 mesterii-din-Spantov-50

“Viteazu’” este mai tânăr, dar este la fel de priceput ca Tataia. El s-a apucat de cioplit lemnul la 17 ani. La 20 s-a însurat. Spune că Domnul Iisus Hristos este cel mai faimos tâmplar. Asta îi dă o mândrie aparte atunci când lucrează lemnul. Tot el spune că uneltele sunt foarte importante dar treaba nu are cum să nu iasă bună dacă lucrezi cu sufletul.

mesterii-din-Spantov-43mesterii-din-Spantov-24 mesterii-din-Spantov-28 mesterii-din-Spantov-26mesterii-din-Spantov-36mesterii-din-Spantov-27mesterii-din-Spantov-32 mesterii-din-Spantov-33 mesterii-din-Spantov-35 mesterii-din-Spantov-37 mesterii-din-Spantov-25

Urmăriţi în următoarele clipuri VIDEO ce minunăţii ies din mâinile meşterilor lingurari din Spanţov:

 

Facebook Comments
About Marius Stroe 353 Articles
Dacă ți-a plăcut articolul, dă un SHARE ca să-l vadă și prietenii tăi! Nu uita să mai treci și mâine pe aici să vezi dacă nu cumva am scris altceva interesant. Cred că și acum mai sunt foarte multe lucruri de văzut și aflat de pe acest blog, așa că te invit să răsfoiești cât mai mult pe aici. Viața e frumoasă!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*