Telefoanele ne omoară timpul. La propriu

Un sondaj Gallup realizat în luna iulie 2015 pe un eșantion de 15.747 de adulți a constatat că aproape jumătate își verifică smartphone-ul de câteva ori pe oră (41%) sau la fiecare câteva minute (11%). În rândul tinerilor, smartphone-ul pare şi mai important, 51% dintre posesorii de telefoane inteligente, cu vârste între 18 şi 29 de ani, îşi verifică aparatul de câteva ori pe oră şi 22% de mai multe ori la fiecare câteva minute. (sursa: www.psychologytoday.com)

Este evident că vorbim de o dependenţă, obsesie pe care nu am avut-o dacă telefonul ar fi rămas doar un instrument pentru comunicat verbal la distanţă. De câţiva ani, telefonul este un computer care ne deschide în faţa ochilor o lume întreagă. Tentaţia este imensă şi nici măcar nu vrem să ne ţinem departe. O fi bine, o fi rău?

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă arată că verificarea compulsivă a smartphone-ului (vezi sondajul din primul paragraf) duce la creşterea nivelului de stres. Surprinzător, cercetătorii au descoperit că folosirea telefoanelor inteligente în scopuri profesionale nu este atât de stresantă pe cât este folosirea lor în scop personal, pe reţelele sociale şi de ştiri.

Un profesor de psihologie de la Universitatea din California spune că este nevoie de o cercetare mai avansată pentru a ajunge la o concluzie clară. E posibil ca, de fapt, oamenii stresaţi şi nevrotici să simtă nevoia să “butoneze” telefonul mai des. (sursa: www.everydayhealth.com)

telefon 2Ce este rău, până la urmă, să faci ceea ce-ţi place pe smartphone? Păi, studiile spun că telefoanele inteligente ne mănâncă crunt timpul şi ne omoară serios eficienţa profesională. Un studiu arată că tinerii îşi consultă telefonul cam de 60 de ori/zi, alocând pentru fiecare “şedinţă” aproximativ 3, 3 minute. Asta înseamnă aproximativ 3 ore/zi pierdute în faţa telefonului. E mult, e puţin? Ai timp de pierdut?
În plus, ţine cont, că atunci când te întrerupi dintr-o activitate profesională ca să-ţi consulţi mail-ul, de exemplu, creierului îi ia cam 64 de secunde să se concentreze la activitatea anterioară. Deci, pierdem extrem de mult timp şi devenim îngrijorător de ineficienţi.

NoPhone Zero

În mod cert nu este deloc plăcut să vezi cum oamenii stau la aceeaşi masă şi în loc să discute, ei stau cu smartphone-urile în mână. Pentru cei care simt dependenţă să ţină în mână un gadget, s-a inventat noPhone ZERO. Este o bucată din platic de mărime a unui smartphone performant, nu are ecran 3D, nu are cameră 4K şi nu este o glumă, insistă să spună iniţiatorii proiectului. Cum se foloseşte? Îl ţii în mână, pur şi simplu, sau îl pui lângă tine şi îţi vezi de treabă. Interesant, nu?! (sursa: www.kickstarter.com)

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.