Sub robia propriului confort

Nu-i aşa că nu mai poţi vedea viaţa fără toate acestea: autoturism, televizor, internet, camere video, telefoane mobile? Parcă te şi întrebi cum de au reuşit cei de dinaintea noastră să trăiască fără toate acestea.

Nu ne mai putem imagina o seră reuşită fără un film pe DVD, ori ultimul joc pe computer. E adevărat că nici timpul liber pe care-l avem la dispoziţie nu prea e din destul. Dar e clar că fără orele petrecute la serviciu nu am putea să avem acces la confortul actual. Nu?!

Care confort?! Ne trezim dimineaţa, după o noapte parcă prea scurtă pentru toate nevoile noastre. Dacă avem timp să ne facem o cafea, rapid, pe aragazul cu aprindere electrică… bine. Dacă nu, poate oprim în drum, la un automat, ori rezolvăm problema la locul de muncă.

Abia găsim un loc de parcare. Şi nu poţi să-ţi laşi maşina oriunde, ca să să ţi-o zgârie cine ştie ce aiurit după ce tu plăteşti rate de 400 de euro pe lună pentru ea. Odată intraţi în deplina activitate, poate ne mai aducem aminte să dăm un telefon soţiei sau bonei care a rămas, acasă, cu copilul. Ca să nu uiţi, ţi-ai pus un „reminder” pe telefonul tău mobil, cu sistem de operare.

Da, am devenit robii propriului confort. Un confort care se dovedeşte din ce în ce mai greu de obţinut dar insuficient ca să ne poate umple viaţa. Conducem autoturisme ai căror cai putere pot trage remorci cu grâne, locuim în case prea mari ca să ne fie efectiv utile, căutăm lumi virtuale în faţa computerelor cu preţ cât triplul salariului mediu pe economie.

Pentru toate acestea muncim din greu, cel puţin 10 ore pe zi. Banii câştigaţi ne ajung pentru mâncare şi ratele de la bănci. Ne invidiem, unii pe alţii, pentru maşini mai scumpe, case mai mari. Ne face acest confort mai fericiţi?! Răspunsul nu ne mulţumeşte, de aceea am şi creat alte standarde care să ne definească fericirea.

Şi începem o nouă zi. La fel de neîmpăcaţi.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.