Sticle goale. Voucher sau bani?

Am văzut multe discuții pe facebook despre Sistemul de garanţie-returnare pentru ambalajele care nu pot fi reutilizate. Adică așa-zis-ul SGR.

Oamenii n-au înțeles un lucru: comerciantul care primește ambalajele cu marcajul SGR și pentru care ți-a luat garanție 50 bani/ambalaj are dreptul să-ți dea vouchere valorice în loc de bani?

Răspunsul e în lege, nu în datul cu părerea. Avem Hotărârea nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

La Art. 14 e cam tot ce trebuie să știm:

Rambursarea garanției către consumatori sau utilizatori finali
(1) Consumatorii sau utilizatorii finali pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționați de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției, în condițiile prezentei hotărâri.

(2) În cazul în care la punctul de returnare:
a) ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant;
b) ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher pe care aceștia, în cadrul aceluiași comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.

Deci, e clar, comerciantul nu te poate obliga să primești voucher pe care să-l folosești în magazin, ai dreptul să soliciți NUMERAR contravaloarea voucher-ului.

Încă o treabă bună, poți să ai sticlele, PET-urile, dozele de unde vrei, chiar și de la tomberon. Câtă vreme au marcajul SGR pe ele, nu sunt murdare sau deformate, atunci poți să iei banii pe ele. Astfel nu cred că o să mai găsim prea multe PET-uri aruncate câtă vreme poți să-ți iei bani pe ele.

Ușor, ușor, încep să apară și ambalajele cu marcajul SGR și odată cu asta sper și un mediu mai puțin poluat cu ambalaje.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky