Spațiul Privat Virtual al ANAF. Un site absolut normal*

De anul ăsta ne-am dat dracu’. Declarațiile fiscale, pe persoană fizică, se completează și se depun online. M-am apucat de completat o astfel de declarație după ce am avut norocul să mă loghez în Spațiul Privat  Virtual la a cincea încercare. Cu Internet Explorer, că la Chrome și Mozilla a tușit. Era 22,30 și mie îmi spunea că „portalul ANAF generează erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate. Se identifică soluții de utilizare optimă a tuturor resurselor.

Faptul că 99% din utilizatori se vor întreba ce înseamnă TIC este irelevant. Pentru ANAF, cel puțin. Eu m-am documentat și vă spun și vouă: TIC = Tehnologia informației și a comunicațiilor. Ne ajută la ceva? Nu.

Cum se completează declarația unică pe 2019

Greu. Mă gândesc cum se descurcă nu neapărat bătrânelele care dau o cameră cu chirie, ci chiar oameni normali care nu sunt foarte familiarizați cu tehnologia informației. În fine, am reușit să completez declarația unică. Pe site-ul ANAF găseam instrucțiuni de completare pentru declarația unică de anul trecut. Pentru declarația de anul acesta, care nu mai e chiar la fel, eu am găsit informații utile aici.

Am validat declarația. A fost bine. Am încărcat declarația. A fost bine. A doua zi m-am dus la ANAF-ul local să plătesc impozitul. Nu a fost bine. Sistemul nu mergea, tanti amabilă de la birou n-a putut să-mi spună cât am, efectiv, de plată. Am achitat ce aveam pe declarația de anul trecut, iar pentru cea de anul acesta, o să mai trec când o da sistemul să meargă. Poate aflu și eu ce am de plată, real. Că vreau și eu să fiu un bun contribuabil, dar ANAF nu mă ajută. Dar nici nu mă lasă…

Prostie în formă continuată la ANAF

În dimineața asta primesc un mail de la ANAF. Zice așa:
Ati primit urmatoarele documente in spatiul virtual privat (SPV) de pe portalul ANAF:
– Plati pentru CNP YYYYYYYYYYYYY
– Plati pentru CNP YYYYYYYYYYYYY
*Pentru CNP-uri se trec 13 de Y deoarece aceasta informatie nu poate fi transmisa prin mail nesecurizat
Va rugam sa intrati in SPV prin portalul ANAF www.anaf.ro si sa descarcati / vizualizati documentele in format PDF din sectiunea Mesaje

Eu chiar nu știu ce fel de oameni se ocupă de comunicarea la ANAF. Un mail plin de bla, bla, bla și de Y. Da, de Y. Pentru că CNP nu poate fi transmis prin mail nesecurizat. OK! Dacă nu se poate, atunci nu-l transmite, nu-mi pune 13 de Y în loc de CNP că nu folosește la nimic.

Era mult mai simplu ca mail-ul de sus să fie așa: „Ați primit documente in spatiul virtual privat (SPV) de pe portalul ANAF. Pentru o consultare în mediu securizat va rugam sa intrati in SPV prin portalul ANAF www.anaf.ro si sa descarcati / vizualizati documentele in format PDF din sectiunea Mesaje.”

Fără aiureli cu 13 de Y și bezna minții. E atât de greu?!

Mda… Am intrat pe SPV. Vorba vine am intrat, că nu se poate. Sistemul îmi zice acum: „Nu aveti permisiunea pentru accesarea paginii. Acces interzis.” O să încerc sâmbătă noaptea. Poate nu vor mai fi pe site-ul ANAF atâți contribuabili care vor să-și plătească impozitele.

Și o poză de cover mișto pe contul oficial de Facebook al Agenției Națională de Administrare Fiscală (ANAF)

ANAF impozite si taxe

Păi, dacă România funcționează cu taxele mele, de ce nu e în stare ANAF să aibă măcar un sistem informatic funcțional?! Și nu mă refer doar la portalul ANAF, care e varză. Sistemul informatic nu funcționează nici la nivel de sucursale locale. Adică nu prea ajută la nimic să te duci la ghișeu pentru că acolo chiar dacă ai noroc să dai peste o doamnă amabilă, cum am pățit eu, o să te uiți la ea, cu milă aproape, când o să-ți spună că nu merge sistemul. O să ridice din umeri și o să afurisească Spațiul Privat Virtual.

*Treabă românească. D’aia  zic că Spațiul Privat Virtual al ANAF este un site absolut normal. Pentru că în România e absolut normal ca nimic să funcționeze normal. Nici sistemul ANAF, nici sistemul cardului de sănătate. Trebuie doar să plătești taxele, pentru că, nu-i așa?, România funcționează cu taxele tale.

Votați, măăăăăăi!

 

Citește și asta: 

De ce România nu este o țară de locuit

 

 

Un comentariu la „Spațiul Privat Virtual al ANAF. Un site absolut normal*”

  1. Hello.
    Am facut si eu un cont si, tot asa …site-ul de jde milioane de euro , da eroare la autentificare. Am inceract cu Chrome/Firefox/Internet Explorer (ultimile versiuni bineinteles) :))

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky