Sondaj: Oamenii fără educație, PSD-iștii și PNL-iștii sunt mai optimiști

La final de an 2022, IRES a făcut un sondaj despre ce așteptări au românii de la 2023.

Jumătate dintre participanții la sondaj sunt pesimiști cu privire la ceea ce va aduce anul 2023 va fi pentru România, 51% spun că anul care vine va fi mai prost pentru țara noastră decât a fost 2022. Aproape un sfert (24%) sunt de părere că va fi la fel ca și acest an și același procent cred că va fi mai bun. Tendința este una similară cu cea manifestată în ianuarie 2022 pentru anul în curs.

Deci, da, românii sunt pesimiști, dar cică așa sunt la fiecare final de an. Ori, dacă îi întrebi, românii nu cred că vor trăi zile mai bune.

Am citit sondajul publicat de IRES și am găsit o perspectivă interesantă asupra pesimismului românesc. Sau să zicem că am identificat sursa îngrijorării românilor. Scrie negru pe alb, că dacă ai mai puțină educație îți faci și mai puține griji. Bine, și cei care votează PSD sau PNL sunt optimiști cu grad sporit. N-aș putea să fiu sigur de ce electoratul social-democrat și liberal este mai optimist. Probabil că unora le va fi la îndemână să-i asocieze cu oameni cu nivel redus de educație. Ar fi doar o speculație, în lipsa unei cercetări științifice.

Mai optimiști sunt respondenții cu nivel redus de educație, dar și participanții la studiu care spun că ar vota cu PSD sau PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Pesimiștii în schimb se regăsesc în rândul persoanelor active, cu vârste între 36 și 65 de ani și a celor care nu sunt deciși în privința votului la alegerile parlamentare. 

Dincolo de orice speculație, se tem pentru viitorul lor persoanele cu venituri scăzute și oamenii care sunt în pragul pensionării. Probabil că aceștia din urmă se gândesc că dacă rămân fără loc de muncă la vârsta lor o să fie mai greu să supraviețuiască, fără un venit stabil. Pensionarii, de bine de rău, s-au obișnuit deja să-și drămuiască pensia lunară.

Interesant, fanii lui George Simion și ai AUR nu au așteptări prea bune de la nou an. De unde reiese că nici să trăiești într-un mediu în care să fii asaltat cu știri negative nu poate să facă bine la suflețel.

Când sunt în situația de a-și evalua nivelul de trai pentru 2023, 48% dintre participanții la studiu se așteaptă ca anul care vine să fie mai prost decât 2022; puțin peste un sfert (26%) cred că va fi la fel și un alt sfert (24%) cred că va fi mai rău decât actualul an. Sunt mai optimiști cu privire la statusul lor financiar în 2023 tinerii și votanții PNL, iar pe pesimiști îi regăsim în proporții mai ridicate în rândul persoanelor cu venituri scăzute, a celor cu vârste între 51 și 65 de ani, dar și în rândul votanților AUR și a indecișilor.

Firește că tema războiului care se poartă la câteva sute de kilometri de sufrageriile românilor naște temeri. Femeile se tem mai mult. La fel și persoanele cu un nivel redus de educație.

 

Mda, deci oamenii nu se mai tem de coronavirus, vaccin, 5G  ori certificate verzi. Au revenit preocupările cu privire la politicieni, sărăcie și, din păcate, război.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky