Seara în care am întâlnit pe timida Doamnă L. şi fata cu accent

Cam pe la jumătatea lunii a treia, mai exact în seara de 17 martie, am avut întâlnire cu Doamna. Deși n-are nici un fel de probleme să-și arate chipul luminos în toată lumea, Doamna are, totuși, o reținere în a permite să fie fotografiată. Să fie vorba de craterele care i se văd pe obrazul luminat, sub zoom-ul aparatului de fotografiat?!

Pe 17 martie, m-am dus pe Calea Victoriei, nr. 151, la Casa Filipescu Cesianu. La întretăierea străzii Sevastopol cu Calea Victoriei, găsim o casă mare, cochetă, cu o curte nebănuit de întinsă şi frumoasă. Aici mi-am dat întâlnire, după lăsatul întunericului, cu Doamna.

Casa Filipescu Cesianu

În această perioadă a anului, Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu”, din Bucureşti, organizează sesiuni de observaţii ale cerului, cu ajutorul unui telescop, chiar în curtea fostei reşedinţe Cesianu, astăzi un frumos spaţiu expoziţional îngrijit de Muzeul Municipiului Bucureşti.

Lentilele telescopului mi-au permis să văd astrul nopţii de 30 de ori mai aproape decât îţi permite simpla observaţie cu ochiul. Am încercat să lipesc lentila aparatului meu de fotografiat de vizorul telescopului, ca să pot obţine, în sfârşit, o fotografie cu timida Doamnă Luna. Nu am reuşit. Am crezut că e un fel de blestem personal, să nu-mi fie permis să pot fotografia, vreodată, Luna.

Nu vă închipuiţi că e uşor! Atunci când ţi se pare mai mare pe bolta cerului, ia aparatul tău performant de fotografiat şi caută să-i faci o poză Lunii. Vei rămâne descumpănit de rezultat. De la mândreţea de pe bolta cerului, în fotografie vei găsi un mic punct luminos. Prima lecţie legată de perspectivă…

În curtea rece de pe Calea Victoriei, cu Nikon-ul meu neputincios, mi-a venit o idee. Şi dacă aş încerca să-mi lipesc telefonul de vizorul telescopului? Poate voi putea fotografia ce văd. Vă las şi pe voi să constataţi că am avut ceva succes. Samsung S6 face poze bune, dar trebuie să ai şi noroc, ba chiar un telescop ca să faci astfel de poze Lunii.

Aproape la fel de mult ca pozele pe care am reuşit să i le fac timidei Doamne – stăpâna luminoasă a cerului întunecat, m-a impresionat profesionalismul, degajarea în atitudine şi exprimare, a unei tinere membre a echipajului Observatorului Astronomic. Doamna sau domnişoara amabilă a reuşit să ne fascineze aproape la fel de mult cât au putut s-o facă stelele ori planetele aduse sub ochii noştri de lentilele telescopului. Am înţeles că e vorba de har.

Aşa că, pe 17 martie, într-o seară, am avut o dublă bucurie. Am putut face prima fotografie reuşită Lunii şi am întâlnit un angajat al unei instituţii publice care ştie să-şi facă meseria, cu drag şi respect pentru public. Mă mir ca la o mare descoperire, da, pentru că, din păcate, în zilele noastre, astfel de oameni sunt la fel de greu de găsit pe cât poţi face o poză reuşită Lunii. Mulţumesc!

P.S. Îmi pare rău că n-am întrebat-o pe tânăra gazdă cum se numeşte. Am reţinut că avea un accent care o dădea departe de casă…

P.S. 2 Am flat ca e vorba de Elisabeta Petrescu, o persoana foarte pasionata de ceea ce face, pentru care un loc de munca nu este doar un loc de unde castiga bani pentru facturi.

Urmând link-ul de mai jos, poţi vedea o colecţie de 25 fotografii minunate cu Luna
https://efoartebine.ro/25-de-fotografii-cu-luna-fantastica/

2 Comentarii

 1. 1

  Am fost placut surpinsa sa citesc despre “fata cu accent” ,deoarece am recunoscut-o din primele cuvinte . Domnisoara despre care ai scris se numeste Elisabeta Petrescu . Este o persoana extraordinara din toate punctele de vedere, atat profesional cat si personal , de accea este greu de cuprins in cuvinte dar descrierea pe care i-ai facut-o o surprinde destul de bine .
  Felicitari pentru articol, este foarte frumos scris .

  P.S. Nu are accent si este chiar foarte aproape de casa … 🙂

 2. 2
  eFoarteBine says:

  Mi-a placut foarte mult “fata cu accent”. Si sotiei i-a placut la fel de mult. Apropo de accent, Georgiana, daca tu zici… inseamna ca era vorba de accent pe meserie. O experienta placuta.

  Am intrat pe site-ul Observatorului si am aflat cum se numeste fata cu accent pe meserie. Am aflat, cu aceasta ocazie, iscodind pe internetul asta mare ca o constelatie, cat de pasionata de astronomie este Elizabeth. 😉

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.