Trist, cu 80 milioane de euro. Care e secretul fericirii?

Mă pregăteam să plec în concediu când am aflat vestea morții dj-ului Avicii. Nu eram fan al muzicii lui, dar mi-au plăcut și mie Hey Brother, Levels sau Waiting for Love. (Vezi mai jos cele trei videoclipuri!)

Dar nu neapărat despre Avicii m-am trezit să scriu și eu la o săptămână, deja, după ce familia a anunțat că s-a sinucis. Am aflat cu stupoare că avea o avere estimată la 80 de milioane de euro. Cum naiba să fii depresiv când ai atâția bani? Nu că fericirea s-ar putea cumpăra la kilogram doar pentru că ai cash cât vrei… Dar, totuși, te gândești că dacă nu avea vreo boală incurabilă recent descoperită de ce să vrei să închei socotelile cu viața, când ai posibilitatea să faci atâtea lucruri care-ți plac?!

Cică era sensibil și nemulțumit, iată ce transmite familia într-un necrolog publicat după moartea sa:
„Când a încheiat turneele, a dorit să-și găsească un echilibru în viață pentru a fi fericit și pentru a putea să facă ce a iubit cel mai mult – muzică. Se lupta cu gânduri despre Sens, Viață, Fericire. Nu a mai putut continua. Dorea să-și găsească pacea. Tim nu a fost făcut pentru mașinăria de afaceri în care se găsea…”

Și te gândești: Nu-i plăcea industria care l-a ajutat să facă zeci de milioane de euro și avea întrebări existențiale. De ce nu a făcut o școală de muzică pentru tinerii talentați și fără mijloace materiale?! De ce nu a făcut o casă de producție cu care să lanseze în carieră oameni înzestrați, pe care industria nu-i bagă în seamă?!

Ne gândim la ce ar fi putut face Avicii, cu banii și talentul lui, așa cum avem impresia că putem intra în pielea oricui și să luăm cele mai bune decizii. Uităm că încă nu s-a descoperit o formulă pentru fericire, chiar dacă un studiu Harvard, întins pe aproape 80 de ani, spune că secretul ar sta în calitatea relațiilor sociale și de cuplu.

Uităm sau nu știm deloc, de exemplu, că depresia este o boală și nu un moft al civilizației moderne, nu neapărat incapacitatea omului de a se bucura de viață. Ci incapacitatea omului de a se bucura de viață din cauza depresiei… Nu știu dacă Avicii era depresiv, dar te gândești că un om sănătos care are tinerețea și banii de partea lui, nu se poate declara atât de învins încât să nu mai vrea să trăiască.

Ce învățăm din această poveste tristă? Păi, încă o dată, că banii nu aduc fericirea. Că banii nu pot umple golul din suflet. Că succesul în viață nu poate avea decât o definiție al naibii de personală.

Dacă aveți timp și ați vrea să ascultați pe cineva vorbind despre fericire, ascultați-l pe psihiatrul Robert J. Waldinger, unul dintre conducătorii studiului Harvard de care vorbeam mai devreme. Intervenția sa este subtitrată în limba română, grație entuziasmului unei doamne pe nume Diana Livezeanu. Dacă nu aveți chef de prelegeri sau după… ascultați și cele mai cunoscute melodii de la Avicii, mai ales dacă vă întrebați „Cine naiba e ăsta?!”

.
.

Cele mai cunoscute melodii Avicii

.

Un comentariu la „Trist, cu 80 milioane de euro. Care e secretul fericirii?”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky