Creveți Saganaki. Cum am adus Grecia în bucătăria mea

Nu știu să fi fost cineva în Grecia și să fi făcut greșeala de a nu mânca Creveți Saganaki. Dacă vă plac creveții gustoși, în sos roșu, cu mirodenii și brânză Feta… atunci citiți mai departe, dacă nu… aveți și alte articole interesante pe acest blog.

Când am fost anul trecut în Grecia, mi-au plăcut atât de mult creveţii saganaki încât mi-am zis că o să caut reţeta şi o să-mi prepar şi eu acasă. Am reuşit abia în această sâmbătă ploioasă de octombrie. Probabil că am vrut ceva care să-mi aducă aminte de soare, mare şi delicatese mediteraneene.

Hai să trecem peste poveşti introductive şi să vă spun, mai degrabă cum am procedat. Mai întâi, din ce am gătit minunăţia:

reteta creveti sos rosu Saganaki (2)
– două pachete a câte 225 grame creveţi decorticaţi (se găsesc congelaţi la Kaufland)
– o ceapă potrivită de mărime
– vreo 5 căţei de usturoi
– jumătate litru de suc de roşii
– 250 ml vin alb
– un ardei roşu
– ulei de măsline (dozat din ochi, pe fundul tigăii, la momentul potrivit)
– mirodenii: o lingură boia ardei dulce, jumătate lingură de tarhon mărunţit şi uscat, o foaie de dafin, piper)
– 250 gr brânză Feta. Dar Feta să fie. Am luat tot de la Kaufland. Nu-i reclamă, dar ăsta-i singurul supermarket la îndemâna mea.
– o mână de mărar verde, tocat (eu am mărar verde la congelator. E aproape ca cel din grădină)

reteta creveti sos rosu Saganaki (4)

Cum se fac Creveţii Saganaki

1. Am luat o tigaie, un pic mai adâncă din teflon, am pus pe fundul ei ulei de măsline şi după ce s-a încins un pic, am aruncat usturoiul tăiat rondele subţiri. Am lăsat vreo 3 minute (timp în care am mai amestecat cu o spatulă din plastic Ikea. Deh, am uitat de linguri de lemn! 😛 )

2. Am luat creveţii, aşa congelaţi şi i-am aruncat peste uleiul care a fript puţin usturoiul. În câteva minute creveţii au început să fiarbă în sucul propriu. Când tigaia a dat în clocot, am aruncat acolo cam jumătate din vinul pe care îl aveam şi am lăsat să mai fiarbă.

reteta creveti sos rosu Saganaki (1)

3. După 15 minute de clocoteală, am luat creveţii de pe foc, am aruncat zeama şi am păstrat creveţii cu rondelele de usturoi. Î-am pus într-un vas de Jena. Sau Iena. În fine, aţi înţeles, sticlă termorezistentă. În tigaia golită de conţinut (eu am şi spălat-o), am pus puţin ulei de măsline şi ceapa tocată mărunt. Când ceapa începe să capete un aspect translucid (vreo 3-4 minute), pui peste şi ardeiul roşu tocat mărunt şi toată nebunia: sucul de roşii, boia dulce de ardei, tarhonul, piperul, ceva sare, foaia de dafin şi restul de vin şi un jumătate de pahar cu apă. Am pus aici şi creveţii din vasul de sticlă.reteta creveti sos rosu Saganaki (5)
reteta creveti sos rosu Saganaki (3)reteta creveti sos rosu Saganaki (6)
reteta creveti sos rosu Saganaki (7)

4. Din momentul ăsta… timp la dispoziţie, cam 15 minute. Eu am deschis o bere luată amintire din Muntenegru şi m-am apucat de pregătiri pentru pasul următor. Berea nu e ingredient pentru preparat. Este doar pentru relaxarea şi răcorirea bucătarului. Buuun… Am dat drumul la cuptor să se încingă (la jumătate forţă de încălzire) şi m-am apucat să tai brânza Feta în cubuleţe mici.

reteta creveti sos rosu Saganaki (8) reteta creveti sos rosu Saganaki (9)

5. După ce au trecut vreo 20 de minute în care toată compoziţia a fiert în tigaie, am stins ochiul de aragaz şi am mutat toată compoziţia în vasul de sticlă. Am aşezat pe deasupra şi uniform brânza Feta, tăiată cubuleţe, şi am pus vasul la jumătatea cuptorului.
reteta creveti sos rosu Saganaki (10)
reteta creveti sos rosu Saganaki (11)

6. Minunăţia a stat la cuptor cam 15-20 de minute, timp în care m-am apucat să spăl tigaia, aragazul şi tot ce am murdărit în procesul de preparare. Am terminat şi berea, a trecut timpul regulamentar, am oprit cuptorul, am scos vasul la lumină şi am presărat mărarul verde, luat din congelator. Am lăsat câteva minute să se odihnească preparatul, să fac eu poze ca să mă laud şi apoi am pus în farfurii. Nu ca am făcut eu chestia asta… dar a fost DELICIOS.

reteta creveti sos rosu Saganaki (12)reteta creveti sos rosu Saganaki (13)reteta creveti sos rosu Saganaki (14)reteta creveti sos rosu Saganaki (15)

Mulţumesc pentru reţetă lui bucataras.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky