Statistic, românul o duce bine. Practic e mai greu

GfK au făcut un studiu despre puterea de cumpărare a cetățenilor din Uniunea Europeană. A reieșit că, în medie, aceasta a crescut cu 1,9 față de anul trecut. E bine. Particular, situația din România e și mai roz: puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 7,8%.

Dacă ne uităm și la cifrele absolute, atunci vedem de ce nu trebuie să ne extaziem atunci când citim statistici. Cetățeanul european are o putere de cumpărare, în medie, de 16.436 de euro. Cu 1,9% mai mult decât anul trecut. Cetățeanul român are o putere de cumpărare cu 7,8% mai mare decât anul trecut. Adică 4.556 de euro. Ia stai! Da. Avem cea mai mare creștere, dar printre cele mai mici puteri de cumpărare din UE.

Când puterea de cumpărare a românului este de doar 27,72% din puterea de cumpărare a cetățeanului european, statisticile nu mai țin de foame. Atunci când românul poate să cumpere puțin peste un sfert din ce poate europeanul e clar de ce nu ne plac statisticile pe care guvernanții ni le arată, când și când, triumfalist: statistica nu ține de foame.

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.