Pungi

Îmi aduc aminte dulapul din bucătăria copilăriei. Nu știu de ce îi spunea bufet de bucătărie. Habar n-am. Taică-miu bea la bufetul lipit de spatele casei, acolo unde nea’ Mitică punea bere în halbe, ascuns în spatele unei tejghele înalte din lemn lustruit de vreme.

Dulapul din bucătărie avea un sertar, al doilea din mijloc, plin cu pungi. Erau acolo, în partea din stânga, una peste alta, pungi mici din nylon alb, translucid. Erau bune ca să pui în ele bucăți mici de carne, în congelator, mieji de nucă și tot felul de lucruri care se pun în pungi mici.

Pungile mari, de 1 leu, erau si ele împachetate pe categorii. În spate, stăteau pungile cu imprimeuri. Pe plasticul lucios erau imprimate fotografii cu femei în costume de baie, călărețul de la Marlboro… Am avut chiar și o pungă cu pisici. Erau greu de găsit pungile cu imprimeuri. Le aducea, când și când, o tovarășă de a mamei mele, care cunoștea un vaporean de la Orșova.

Pungile comune erau din plastic subțire, colorat uni, se șifonau repede, unele se rupeau când ți-era lumea mai dragă. Astea erau cele mai multe. Și așa, mama le spăla după ce erau folosite pentru te miri ce marafeturi care lăsau dâre și mirosuri. Le spăla cu apă și dero de vase, le clătea la pompă și apoi le prindea pe culme, așa cum stăteau cămășile lui taică-miu și maleta cu un număr mai mare pe care mi-o făcuse cadou Lilica.

Nu știi când îți trebuia o pungă și cine păstrează are. „Fă, Nuți, dă și mie o pungă, c-a adus Vasile un sac de făină și să-i dau din el să-i ducă și lu’ mă-sa!” Și mama îi dădea tanti Anei o pungă din cele care se șifonau repede: „Vezi să o ții de fund, că nu ține astea…”

După Revoluție, democrația a venit cu pungi. Chiar și magazinele de cartier au pungi pe care scrie numele de pe firmă. Le faci reclamă, dar dai bani pe ele. Sunt pungi peste tot acum. Nu mai e nevoie să ții sertare ocupate cu pungi. Sub chiuveta din bucătărie am o pungă cu pungi. Cine păstrează are. Și salvez și Planeta. Tanti Ana nu mai e, să ceară pungi. Nici n-ar avea cine să-i mai dea…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky