Când jurnaliștii uită pentru cine scriu. Profesionalismul e monedă rară

Azi avem un exemplu simplu, de la Digi24.ro, un portal de informații destul de des frecventat de mine, despre cum jurnaliștii nu mai realizează de ce scriu. Pentru salariu? Da, corect. Dar și pentru cititori, că dacă nu sunt cititori nu există nici salariu. Nu?!

Se dă știrea: BNR a lansat azi patru monede noi, dedicate Centenarului Marii Uniri. Știrea e greșită încă din titlu. Mă dumiresc din comunicatul de presă al BNR, care spune: „Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.”

Eh, asta de pe monede nu e chiar Marea Unire, care a avut loc pe 1 Decembrie 1918.  Pe bani scrie clar 27 martie, data Unirii Basarabiei cu țara Românească.

De ce am ajuns să verific pe site-ul BNR informația? Pentru că, în primă fază, până să-mi dau seama de greșeală, știrea de pe digi24.ro este incompletă. Am aflat că BNR a turnat patru monede aniversare: din aur, argint, tombac (aliaj de cupru cu zinc) și alamă. Am aflat valoarea nominală: 100, 10, 1 și 50 de bani. Dar nu am aflat de unde aș putea cumpăra monedele aniversare și la ce preț.

Tot pe site-ul BNR am găsit informația utilă și clară, dovadă că Banca Națională are specialiști nu numai în finanțe, ci și în comunicare. Nu ar fi chiar rău că unii jurnaliști să facă stadii de pregătire la Bancă. Sau la cules căpșune… Să vadă ce greu se câștigă o pâine cinstită.

Tirajul este de:

  • 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);

  • 5.000 monede din alamă, pentru colecționare.

Preţurile de vânzare sunt:

  • 1.990,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare;

  • 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat și monedele din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.