Primăvara aduce berzele. Berzele aduc noroc și belșug

Cu o zi înainte de primăvara astronomică, berzele au sosit în Bărăgan. Le-am văzut, în spatele unui tractor care ara, căutând bunătăți printre brazde. Obosite după drumul de mii de kilometri, tocmai di sudul Africii, berzele stau puțin în grupul în care au zburat până a pleca să/și caute cuibul.

Tradiția spune că barza aduce belșug, noroc și sănătate. Înseamnă că o să fie un an bun la câte berze am văzut. Puțin mai pe seară, îmi venea să mă duc după ele, să le bag în casă, când am văzut că a început să ningă. Dimineața, am plecat să le văd cum au trecut de noaptea înghețată a acestei primăveri capricioase. Berzele s-au trezit mai repede ca mine. Plecaseră spre cuiburi.

Acum vreo câțiva ani scriam ceva despre primăvară, la sfârșit de februarie. A rămas valabil. Mai uită-te o dată la berze și citește mai departe!

berze

Cel puţin din punct de vedere calendaristic, de mâine vine primăvara. Cu toate acestea nu cred că vom scăpa aşa uşor de iarnă. Cred că, de fapt, vom simţi frigul iernii până prin mai…
Facturile la întreţinere sunt mai grele iarna, gazele s-au scumpit, energia electrică s-a scumpit…Vom ieşi mai săraci din iarnă. Vom intra în vară cu un teanc de datorii. şi totuşi…vom trăi bucuria supravieţuitorilor. Îmi imaginez că e ca după război: oamenii sunt supăraţi că nu mai au case, că grajdurile le sunt goale, că acolo unde creştea grâu poţi găsi obuze…şi cu toate acestea trăiesc fericirea celor care au scăpat cu viaţă. O pot lua de la început…

Aşa facem şi noi. Ca şi natura…o luăm de la început. Aţi întrebat vreodată un plop, de exemplu, ce simte când toamna îi fură frunzele? L-aţi ascultat cum plânge sub ploile din noiembrie, cum se tânguie în viforul care-i vrea crengile?
Vine primăvara. Ca şi plopii…se bucură şi oamenii. Deşi dacă te uiţi în urmă cu doar câteva săptămâni poţi vedea cum va fi, din nou, peste 7-8 luni…

Ne bucurăm de tot ce înseamnă primăvară. Ca şi plopii. Simţim căldura Soarelui, razele lui sunt prietenoase. Am aflat asta de la vrăbiile care ciripesc altfel. Îmi vor povesti rândunelele de ce străbat mii de kilometri ca să se întoarcă în cuibul pe care l-au lăsat sub streaşina casei mele.
Berzele se întorc cu veşti bune iar în luna iulie, în arşiţă, cumpăna fântânii din mijlocul unui lan de grâu mă va convinge că viaţa merită trăită, că putem găsi tot ce ne trebuie AICI.
Vine primăvara şi înviem odată cu speranţele noastre…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.