Presa şi societatea: colegi de suferinţă în acelaşi salon

Ascultam o emisiune, la un post de radio, în care se discuta despre ziare şi ziarişti. Erau întrebați oamenii, pe stradă, dacă mai cumpără ziare. Foarte mulţi erau cei care spuneau că ei nu mai cumpără ziare pentru că e mai uşor să acceseze informaţia “de pe net”.

A venit întrebarea?
– Aţi fi dispuşi să plătiţi pentru a citi informaţiii de pe net, aşa cum dădeaţi banii, înainte pe ziare?
– Păi eu plătesc deja…
– Unde plătiţi?
– Cum?! Abonamentul la internet.

După tonul celui care a răspuns asta nu avea nici un rost să-i explici că nu aştepţi semnal în televizor doar pentru că ai plătit curentul. Ori că e musai să ai ce pune pe masă, în fiecare zi, pentru că tu ai avut grijă şi ţi-ai cumpărat frigider.

Deci, încă nu prea pricepe cititorul cum e treaba cu internetul. Ce e pe internet… e gratis. Cum să nu fie aşa? Dar eu am plătit! Dacă stăm bine, însă, şi ne uităm, ne dăm seama că pretenţiile cititorului sunt mari şi ar vrea să capete mult fără să dea nimic. Majoritatea oamenilor au pretenţii de la ziarişti dar au început să nu le mai cumpere ziarele. Ba chiar sunt deranjaţi de inserturile publicitare de pe internet.

Dacă ai întreba: “Bine, dom’le dar din ce vrei să trăiască şi ziariştii ăia, din ce credeţi că se plăteşte tipografia, benzina şi hostingul?” Răpuns: ridicat din umeri. Pur şi simplu nu interesează pe nimeni. Sau atunci când ceri bani pe informaţie ţi se aruncă în faţă treaba cu “nici în ziarişti nu mai avem încredere. Nu mai credem nimic din ce scrie în ziare.” Calicenia face casă bună cu ipocrizia.

Nu ar fi OK să ne prefacem că nu vedem şi faptul că, de multe ori, în spatele presei s-au construit imperii de şantaj şi trafic de influenţă. Dar şi aici reacţia publicului cititor/spectator este ciudată, de-a dreptul ilogică. În campania electorală, X TV era acuzată că joacă necinstit, că manipulează. Ok, poate că aşa a fost. Dar de ce X TV a realizat recorduri de audienţă exact la emisiunile criticate?! Cine sunt cei care critică, ce vor ei cu adevărat şi care sunt reperele lor? Dacă nu mai ai încredere într-un canal de informare, de ce continui să-l accesezi?

Poate fi presa sănătoasă atunci când societatea este bolnavă?Un comentariu la „Presa şi societatea: colegi de suferinţă în acelaşi salon”

  1. Acuma rationamentul oamenilor nu-i tocmai gresit pentru ca intr-adevar abonamentul la net nu-l platesti degeaba ci ca sa accesezi oaresce informatie. E ca si cum ai plati abonament la cablu (nu la curent electric) cu 50 de canale incluse si 10 canale premium si tocmai faptul ca 90% din informatia de pe internet e gratis constituie problema in acest sens si cauzeaza o astfel de perceptie.
    Iar in ceea ce priveste continutul cu plata pirateria e o adevarata provocare pentru ca oricat te chinui ca producator de continut sa faci ceva calitativ si pe bani, mereu o sa se gaseasca unul care sa pirateze/plagieze si sa dea continutul oarecum gratis. Spun oarecum pentru c-o sa o faca doar in baza unei monetizari, dar evident alt tip de monetizare.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.