Povești adunate de pe parchet: „The sweetest ass in the world”

Demult, la lumina lumânării, pe vremea când Ceauşescu ne oprea curentul electric ca să facem economie, am citit o povestioară, din care îmi aduc aminte puţine lucruri, dar mai ales esenţialul.

Un drumeţ se opreşte la un han (parcă) unde se ia la discuţii, la un urcior de vin. Limbile se dezleagă, sufletele se apropie, gazda se duce şi aduce o sticlă cu vin, prezentat drept de o valoare inestimabilă.

Cu zeci de ani în urmă, povestea aducătorul vinului, la vremea culesului se îndrăgosteşte de o tânără ţigancă, tocmită alături de familia ei, la recoltă. Apropierea lor culminează cu o tulburătoare scenă de dragoste, peste strugurii puşi în pod. După ce i s-a dăruit, printre arome tămâios-amărui, ţiganca a fugit, făcându-se nevăzută în noapte.

Ostenit şi ameţit de aburii dragostei, tânărul de atunci a adormit. L-a trezit dimineaţa, în larmă de bocete disperate, ca la sfârşit de lume. Tânăra ţigancă fusese găsită moartă, în fântâna din faţa gospodăriei. De bună seama acesta nu a putut trăi cu vinovăţia de a-şi fi dat neprihănirea de bună voie celui care nu avea să-i fie niciodată soţ.

Vinul adus mesenilor era din strugurii care fuseseră martori dragostei imposibile. Doar el mai păstra ceva din mirosul acelei poveşti de dragoste, el făcea sângele să clocotească, e adevărat, nu aşa cum reuşise să o facă frumoasa ţigancă.

Mi-am adus aminte de această poveste, într-o toamnă, tot la vremea culesului. Pot să povestesc despre dragoste, aluniţe sau the sweetest ass in the world… Paradoxal de cinic, ca o negare a unui romantism absent, martor poveştii mele de dragoste au fost pachete cu plăci din parchet. Din ele s-a improvizat un pat în care n-a încăput toată dragostea mea. Ştiu însă, că acel parchet nu-şi va striga povestea sub paşii mei. Am ales să fie aşa.

Amintirea mi-a rămas în suflet. Aş putea jura că a fost un vis. Poate că doar asta a fost. Deşi palma mea cea dreaptă poartă și acum arsura lăsată de the sweetest ass in the world…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky