O altă deltă a Dunării, lângă Călăraşi


Ca să ai parte de o duminică plăcută, ori pur şi simplu să te răsfeţi într-o după amiază liberă, nu trebuie nici să intri în aglomeraţia de pe Valea Prahovei şi nici să plăteşti taxa de pod spre litoral.
La doi paşi de Călăraşi există o lume mirifică, cu locuri cum poţi găsi doar în Delta Dunării. Ai nevoie doar de o barcă cu motor şi chef de ducă…

Dunărea a creat aproape de Călăraşi o adevărată minideltă, un ecosistem care ascunde peisaje de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia. O plimbare cu barca pe canalele străjuite de o vegetaţie luxuriantă în care se ascund zeci de specii de păsări face mai mult decât orice medicaţie antistres.

Dacă nu e prohibiţie, pescarii trebuie să-şi ia sculele la ei. Nu trebuie să dai dovadă de prea multă răbdare pentru a te lăuda cu o captură serioasă. Se prinde somn, şalău, avat, caras şi crap. Pescarii pot sta cu ochii pe plută toată ziua dar nici amatorii de drumeţii cu barca nu se vor plictisi pe Dunărea de lângă Călăraşi. Există mai multe rute şi puncte de interes.

Dacă ai o zi întreagă la dispoziţie, îţi propunem un itinerariu de aproximativ 50 de km, dus-întors, în urma căruia îţi vei umple sufletul şi cardul din aparatul de fotografiat cu amintiri superbe.
Laşi municipiul Călăraşi în urmă, navigând pe braţul Borcea, şi te îndrepţi spre Silistra, o apuci stânga pe canalul Jianu, intri pe Dunărea veche, admiri peisajul, îţi umpli plămânii cu mireasma ca de tămâie a viţei de vie sălbatică, poţi face şi un popas. Pe faţa nordică a insulei Păcuiul lui Soare, ai întâlnire cu istoria.

O cetate misterioasă îşi ascunde pereţii fortificaţi în apele Dunării, în funcţie de nivelul apei măsurându-se şi norocul privitorului. Oricum, rămân destule vestigii de admirat şi pe insula cu vegetaţie bogată. Unii istorici spun că am avea de a face aici cu o cetate bizantină, „Vicina”. Edificiul a fost construit pe la sfârşitul anilor 900, cunoscut la început cu destinaţie militară apoi ca centru comercial. Acum cetatea de la Păcuiul lui Soare este doar o destinaţie turistică pentru cunoscătorii aleşi.

O altă rută, mai scurtă, dar nu lipistă de tentaţii este pe Dunărea navigabilă. Imediat după ce părăseşti bătrânul braţ Borcea, faci dreapta şi după vreo 4 km faci popas, pe malul stâng, pe ostrovul „Pisica” ori Trămşani, tot aia e. Aici este un adevărat paradis verde, cu păduri împodobite cu liane şi viţă de vie sălbatică. Speciile de păsări aflate pe cale de dispariţie, care populează insula, au făcut ca zona să fie declarată arie protejată. După popasul de pe „Pisica”, la aproximativ 8 km în aval, pe dreapta, găseşti cetatea „Păcuiul lui Soare”, despre care am povestit adineaori.

Sunt multe de văzut în zonă şi nu am de gând să fac o enciclopedie a locurilor, nici dacă aş putea. Cum nu poţi savura o plăcintă numai din ce ţi se povesteşte, nu sper decât că prin aceste rânduri şi cele câteva poze pe care le-am adunat aici (din cele câteva sute făcute) să te îndemn să-ţi oferi o excursie, aproape, în Delta Dunării de Călăraşi. Fac pariu că o să-ţi placă…

Dunarea Calarasi Dunarea Calarasi (1) Dunarea Calarasi (2) Dunarea Calarasi (3) Dunarea Calarasi (4) Dunarea Calarasi (5) Dunarea Calarasi (6) Dunarea Calarasi (7) Dunarea Calarasi (8) Dunarea Calarasi (9) Dunarea Calarasi (10) Dunarea Calarasi (11) Dunarea Calarasi (12) Dunarea Calarasi (13) Dunarea Calarasi (14) Dunarea Calarasi (15) Dunarea Calarasi (16) Dunarea Calarasi (17)

14 comentarii la „O altă deltă a Dunării, lângă Călăraşi”

 1. Daca doriti plimbări cu barca în zona Calarasului, locuri de pescuit sau o ciorbă de peste la un otac pescăresc mă puteți contacta cu încredere la telefon 0768090032 sau pe facebook.

  Răspunde
 2. intradevar frumos.si peisajul de vis pana apar negrii(tiganii) cu gratare si manele.de acord cu un mic gratarel dar fara tigani.
  credeti ca astia nu ajung si pe acolo? ajung in zbor!!!!

  Răspunde
 3. “O altă rută, mai scurtă, dar nu lipistă de tentaţii este pe Dunărea navigabilă. Imediat după ce părăseşti bătrânul braţ Borcea, faci dreapta şi după vreo 4 km faci popas, pe malul stâng, pe ostrovul „Pisica” ori Trămşani, tot aia e. ”

  Faci stanga nu la dreapta si mergi in aval. 🙂

  Răspunde
 4. Stati dracu la voi acasa , de fiecare data a-ti venit ,a-ti lasat gunoi in urma si a-ti plecat ….noi traim aici de cand ne-am nascut , am pus umarul la pastrarea locurilor de care vorbiti . V-ati gasit voi sa veniti sa va incarcati bateriile……e lasa a vi le incarcam noi daca va prindem prin zona ……galbejitilor..;)))))

  Răspunde
  • Sunt Ialomitean,dar te aprob.
   De fiecare data cand plec acasa adun cel putin un sac de gunoaie gen sticle,borcane si doze de aluminiu lasate de altii ,ca restul le ard din lipsa de spatiu in barca.Rupe-i pe nesimtiti !

   Răspunde
 5. Bastinas, mai bine taci din gura ..pentru ca ne faci de ras, invata sa vorbesti si sa scrii corect si pe urma posteaza !!! Oameni bun, sunt nascuta, crescuta pe acele meleaguri, multumesc din suflet autorului acestui articol pentru pozele superbe si pentru relatarile extraordinare !!! Sunt locuri foarte frumoase ..si mai sunt foarte multe nestiute de multi , pe mine tata m-a dus prin foarte multe locuri , adevarat am avut barca cu motor si timp, de asta aveti nevoie ..Recomand pentru iubitori toata zona! Adica Dunarea….si tot ce are ea de oferit!

  Răspunde
 6. super pozele dar ce ne facem cu cei care ingradesc accesul la “balastiera”loc frumos de pescuit si nu ai nevoie de barca ,sau altele aflate pe mal ,nu toti avem barci ,dar vrem sa iesim la aer curat ,chiar sa innoptam acolo ,am facut asta de cateva ori ,SUPERRRR!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.