Nesimțiți: Pompierii salveză vieți în loc să ofere cazare și transport de lux

Știau că începe viscolul. De mai bine de o zi, toate televiziunile, radiourile… Facebook-ul erau pline de anunțuri că se strică vremea. Ei au ales să plece la drum. Am însoțit un echipaj de pompieri, din județul Călărași, care a adunat oamenii de pe autostradă, ca să nu înghețe în mașini. După ce s-a liniștit viscolul, pompierii i-au luat pe șoferii care fuseseră adăpostiți în sedii puse la dispoziție de primăriile din zonă ca să-i ducă la mașinile rămase abandonate pe autostrada A2.

Îmi povestea un șofer de TIR că avea motorul pornit ca să aibă căldură în cabină, dar simțea că începe să înghețe. Era cod roșu de viscol. Nu se mai vedea nimic la 3 metri în față. Da, e TIR-ul galben pe care o să-l vedeți în poze mai jos. După ce a lovit o mașină pe care a găsit-o oprită pe banda a doua, s-a oprit. Acum, după ce se oprise viscolul, cabina TIR-ului galben era plină cu zăpadă.

Mașini îngropate în zăpadă. Șoferii trecuseră printr-un calvar. Am văzut mașini abandonate pe mijlocul drumului, pe autostradă. Unul dintre șoferi spunea că pleca în vacanță, la Arieșeni. Plecase din Constanța. N-a ajuns la Lehliu. Nu-i merge încălzirea, nu avea nici o lopată, zicea că avea o racletă de curățat geamurile înghețate dar că i-o dăduse nu știu cui. Așa s-a gândit el că e bine de plecat la drum. Și ce dacă s-a anunțat că va fi viscol.

La plesneală a plecat și un alt concetățean care voia să ajungă în Italia. Zicea că s-a gândit că dacă trece de București scapă. N-a scăpat. A stat o noapte într-un cămin cultural, după ce l-au luat pompierii de pe autostradă. “Muream înghețat dacă nu veneau oamenii ăștia”. A plecat de acasă la ora 2 noaptea. Exact când a început codual galben de viscol. Care s-a transformat în roșu…

Un BMW X5 avea cauciucuri de vară. Era șmecher omul. Avea mașină 4X4. Da, patina 4X4 pe zăpadă.

Au scăpat cu viață datorită intervenției pompierilor. Asta e meseria “salvatorilor”. Să salveze vieți. De aceea lucrează la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Da, ei servesc patria. Și oamenii care plătesc taxe și impozite. Sau care nu plătesc. Ei nu fac nici o diferență. Nu îți cer asigurare, cum te întreabă la spital când ajungi cu o problemă, nu-ți fac factură pentru că ți-au salvat viața.

Nu vă gândiți că pompierii primesc de fiecare dată mulțumiri. A apărut la știri că unul dintre cei salvați de pompieri se plângea că a fost transportat într-un autocamion cu prelată, “ca animalele”. Eu l-am văzut pe omul supărat. Avea o geacă subțire pe el. Și capul descoperit. Așa plecase el de acasă, să înfrunte viscolul. Iar pompierii nu i-au pus la dispoziție un microbuz cu scaune moi și căldură. Mda… Poate că era bine să fi avut și pompierii microbuze încălzite. Poate se mai încălzeau și ei când scoteau mașini din nămeți. Asta e… Pompierii salveză vieți, nu oferă condiții lux de cazare și transport.

Am impresia că pe o parte din oamenii ăștia, supărați că autoritățile nu-și fac treaba ca ei să meargă cu mașinile atunci când vântul viscolește zăpada cu aproape 100 km/h, aș putea să-i mai găsesc și anul viitor într-un camion al Pompierilor, fără condiții, “ca animalele”. Sper să mă înșel.

1 Comentariu

  1. 1
    Ciprian says:

    Am colegi care,la Călărași,au transportat de la ora 14:00 pana in noapte, in jurul orei 2:00, persoane blocate in zăpada. Oare la colegii mei s-a gândit cineva?

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.