Miros fum… Am văzut documentarul Discovery despre Colectiv (VIDEO)

La aproximativ 8 minute după ce buretele de pe un stâlp a fost aprins de artificii, la intrarea in Clubul Colectiv era o grămadă de trupuri. Au trecut patru luni de la cea mai zguduitoare catastrofă, petrecută într-un club din România, în care au murit 64 de tineri, majoritatea sub 30 de ani. Ultimul (chiar sper să fie ultimul) s-a stins în această zi, la câteva ore după ce Discovery a difuzat documentarul “Dezastrul din Colectiv”.

Am urmărit cele 44 de minute ale filmului documentar, o prezentare echilibrată, fără accente dramatice forţate. Au fost momente în care am oftat, în care am simţit un nod în gât… mi-au dat lacrimile. Acum mi se pare că miroase a fum.

Unul dintre supravieţuitori povesteşte: “S-a auzit ca un vuiet. A urmat o flacără şi… coşmarul”. Un alt tânăr povesteşte că a ieşit din club pe coate şi genunchi. Îşi aduce aminte că cineva se ţinea de piciorul lui, până a fost tras de alţi oameni afară. Speră că a supravieţuit şi cele care se agăţase de piciorul lui.

“Pentru unii, arsurile au fost atât de adânci încât nu au mai simţit nimic. Ca o anestezie.” 27 de tineri au murit chiar în acea noapte. Alţi 37 au pierit mai târziu, unii după luni de agonie, durere şi speranţă.

Documentarul nu insistă deloc pe motivele care au dus la tragedie; se aminteşte doar că o anchetă este în derulare. S-a spus, în schimb: “Colectiv nu mai e doar un club ars în care au murit oameni. Cei care au rămas în viaţă l-au transformat într-un simbol al renaşterii civice a unei generaţii. Colectiv nu mai înseamnă doar moarte, ca în acea seară… Înseamnă şi speranţă.”

Mda… Şi eu trag speranţa că sufletul celor prea repede plecaţi să primească alinare, măcar prin asigurarea autorităţilor că astfel de grozăvii nu vor mai avea loc. Că tinerii nu vor mai fi sacrificaţi de rapacitate şi inconştienţa unora. Şi nu mă gândesc doar la condiţiile din localurile publice.

Din fericire, Discovery a ales să difuzeze filmul documentar despre tragedia de la Colectiv şi în mediul online. Puteţi să-l urmăriţi în video-ul pe care l-am embeduit aici, sau pe pagina specială de pe discovery.ro

Facebook Comments
About Marius Stroe 353 Articles
Dacă ți-a plăcut articolul, dă un SHARE ca să-l vadă și prietenii tăi! Nu uita să mai treci și mâine pe aici să vezi dacă nu cumva am scris altceva interesant. Cred că și acum mai sunt foarte multe lucruri de văzut și aflat de pe acest blog, așa că te invit să răsfoiești cât mai mult pe aici. Viața e frumoasă!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*