Minimalismul: Când trăiești bine cu puțin.

Duminica trecută m-am uitat, pe Netflix, la “Minimalism – Un documentar despre lucrurile importante.” Interesant documentarul. Ideea este că putem experimenta starea de împlinire și dacă abandonăm goana consumeristă și punem accent pe lucruri simple care ne pot aduce stări complexe de satisfacție.

Eu vă recomand să vizionați documentarul. Poate pricepeți și de ce minimalismul nu reușește să devină totuși chiar atât de popular, deși este mai ieftin să fii adept al minimalismului decât un împătimit al supermarketurilor.

Ce înseamnă să fii minimalist? Poate că ești și nu știi.

Dacă ai o casă de 300 mp din care folosești 52 mp atunci sigur nu ești minimalist. Dacă ai 20 de farfurii și 18 căni în dulap, deși în casă trăiești doar tu cu prietena/soția ta… înseamnă că nu ești minimalist. Nici 15 perechi de pantofi, 20 de tricouri și 16 blugi nu te califică pentru minimalism.

Ești minimalist dacă obișnuiești să cumperi lucruri de care chiar ai nevoie, dacă nu păstrezi în casă cotoroațe care nu mai au nici o utilitate. De ce să fii minimalist? Poate pentru că vei avea mai multe resurse, materiale și afective, să te concentrezi pe lucrurile care chiar adaugă valoare vieții tale. Nu?!

Revenind la documentarul de pe Netflix și la succesul de care nu prea se bucură minimalismul, s-au conturat niște idei:

  • minimalismul ar trebui promovat de oameni simpli, nu de autori care au publicat cărți ce i-au făcut milionari în dolari. E ușor să faci pe minimalistul când știi că ai pe card câteva milioane de dolari.
  • filmul se concentrează prea mult pe a constatata stilul de viață bazat pe consum, în timp ce soluțiile concrete, pentru oameni obișnuiți care se trezesc dimineața să se ducă la serviciu, nu prea sunt identificate.
  • eu chiar nu înțeleg de ce ai cumpăra o carte care să-ți spună că pierzi banii și timpul cu prostii. Adică să faci exact ce nu ar mai trebui să faci?! Eu aș da banii pe o carte care ar promite să mă învețe cum să trăiesc bine cu bani puțini. Mai aștept 3 ani și dacă nu o găsesc atunci promit că o scriu eu.
  • est-europenii nu ar trebui să ia exemple de minimalism de la americani. Minimaliștii americani arată și trăiesc, uneori, ca înstăriții din România. Ochelarii de soare la 300 de dolari/bucata nu sunt pentru minimaliștii români, de exemplu, chiar dacă americanului i se pare ceva modest. Nici mașina japoneză la 40.000 de euro nu e minimalism în România, deși americanul putea să-și fi cumpărat un Jeep la 80.000 de dolari.

Și una, așa… ca să vedeți ce departe sunt unii de ce aberăm noi aici:

Potrivit declarației de avere pe care și-a făcut-o publică, ministrul Justiţiei are o situaţie materială extrem de bună.

Tudorel Toader a obţinut, anul trecut, 327.000 de lei din pensii. Acest lucru înseamnă că a avut o pensie de peste 27.000 de lei pe lună.

Pe lângă pensia din care ar putea trăi fără probleme, Toader  are aproape 8 hectare de teren agricol şi forestier în judeţul Vrancea, un apartament şi două case în judeţul Vrancea, două apartamente şi o casă în Iaşi și trei maşini, VW Passat, Audi Q3 şi VW Touareg. (Sursa: Libertatea.ro)

Ministrul Justiției nu pare prea minimalist, dovadă că asta nu e chiar pentru orișicine.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.