Maribor, orășelul frumos care mi-a arătat cum se bea absintul

Maribor, al doilea cel mai mare oraș din Slovenia m-a întâmpinat într-o zi de duminică, după amiază, cu o tăcere sfioasă, la care nu mă așteptam auzind că ar fi cea mai populată localitate a Sloveniei, după capitala Ljubljana.

Am luat-o la pas, de la marginea orașului, unde găsisem cazare ieftină, și după ce am trecut de un centru comercial (un fel de mall) pustiu, am trecut de un pod și… am ajuns în Centru. Cum nu mă așteptam, nici pe aici nu era mai multă animație. Îmi era foame și eram nerăbdător să gust berea slovenă.

Am găsit, nu foarte ușor, un loc unde să găsesc mâncare gătită, terasele fiind mai pregătite să mă invite la băut decât la mâncat. O pizza, un hamburger, d’astea… Numai că voiam mai mult.

După ce am mâncat și mi-am stins curiozitatea și setea cu o halbă de bere la un litru, am ieșit să fac poze. După un timp, obosit de plimbare și drum (tocmai făcusem cam 600 km din Arad) m-am întâlnit și cu Zâna Verde.

O să vă dați seama după poze, de absint vorbesc. Controversata băutură, care a fost interzisă în Europa într-o vreme, mi-a atras atenția atunci când m-am oprit la o terasă de pe malul râului Drava. Nu știam cum se bea absintul, băutura ciudată și verde, drept pentru care l-am rugat pe ospătar să-mi arate.

Se ia o lingură cu zahăr, se umezește în absint după care se dă foc cu bricheta. Absintul este o băutură spirtoasă foarte tare, fapt care face ca zahărul îmbibat în alcool să se aprindă. Arde cu flacără mică, aproape incoloră în soarele asfințitului. Se lasă ca zahărul topit să se scurgă în paharul cu absint.

Mda… Am băut, am așteptat halucinațiile (se spunea despre absint că are efecte halucinogene. De fapt, excesul de absint este periculos), dar nu s-a întâmplat nimic deosebit. Dacă mă întrebi ceva de gust cred că n-aș putea spune prea multe. Experiența a depășit simplul gust, am fost impresionat de ritual și că beau din licoarea care i-a inspirat pe marii artiști ai secolului trecut, gen Rimbaud, Hemingway sau Van Gogh.

Una peste alta, Maribor este o experiență plăcută, nu atât încât să stai mai multe zile pentru că nu ai ce face și vedea atâta vreme, dar într-un drum spre Italia, să zicem, merită să faci un popas în orășelul sloven. Te vei simți bine.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.