Mănăstirea Dervent – locul unde m-am întâlnit cu Mateiaș

În secolul I, după Hristos, în Dobrogea a propovăduit crestinismul Sfântul Apostol Andrei, care a vietuit un timp în pestera de lângă localitatea Ion Corvin, ea fiind numită în popor drept Pestera Sfântului Apostol Andrei”.
Situată la aproximativ 25 de kilometri de Călărasi, Mănăstirea Dervent este văzută, si acum – în epoca internetului, ca o minune lăsată de Dumnezeu pe dealurile dinspre Constanta.

Am plecat din Călărasi, pe la 9 dimineata… Trecerea peste Dunăre,cu bacul de la Chiciu, a fost o plăcere.
Odată ajuns pe malul celălalt, am căutat şoseaua spre Ostrov, am trecut dincolo… şi am ajuns la Mănăstirea Dervent. Eram curios să văd crucea despre care se spune că ar creşte din pământ.

În faţa Mănăstirii erau parcate autoturisme din toată ţara, semn că vestea Mănăstirii de la Dervent s-a dus departe. O curte deosebit de frumoasă şi de bine întreţinută, multe plante, flori, copaci şi arbuşti feluriţi.

În Biserica plină de credincioşi, preoţii slujesc întru Slava Lui Dumnezeu. În stânga Bisericii, am mers să vedem crucea făcătoare de minuni. Sunt mai multe mărturii care vorbesc despre darul tămăduitor pe care l-a dovedit Sfânta Cruce de la Dervent. Cei care cred, se roagă şi ating crucea miraculoasă, sunt vindecaţi de boli. Pe o cărare însoţită de nuci bătrâni ajung la Izvorul Tămăduirii. După cum anunţă şi numele, apa de aici are proprietăţi miraculoase, izvorul aducând binecuvântări celor bolnavi încă de pe vremea împăratului Leon cel Mare (457-474).

Curios, am intrat pe uşa unei clădiri situate în stânga Bisericii. Era sala de mese. Un călugăr m-a poftit să servesc masa. La început, m-am gândit să nu stau, dar un miros îmbietor m-a forţat să intru. Am servit ciorbă de peşte şi pilaf din orez cu ciuperci. Mâncarea era din belşug şi am fost servit cu amabilitate. O femeie dintr-un grup mi-a povestit că era de trei zile la Mănăstirea Dervent şi mai stătea o zi.

L-am întrebat pe călugăr cât costă masa. Mi-a spus că nu costă nimic. Nu ne-a venit să credem, “Cuma adică nimic?!” Am insistat că trebuie să răsplătesc şi eu, în vreun fel, buna primire. Călugărul mi-a spus că dacă vreau să-mi arătă în vreun fel recunoştinta, atunci să las cât voi dori în cutia din Biserică.


Tot în sala de mese, l-am cunoscut pe Mateiaş, un pui de căprioară blând, care se plimba printre picioarele vizitatorilor. Au trecut câțiva ani buni de atunci…

Am găsit și un clip interesant filmat la Mănăstirea Dervent. Urmăriți filmulețul!

About Marius Stroe 375 Articles
Dacă ți-a plăcut articolul, dă un SHARE ca să-l vadă și prietenii tăi! Nu uita să mai treci și mâine pe aici să vezi dacă nu cumva am scris altceva interesant. Cred că și acum mai sunt foarte multe lucruri de văzut și aflat de pe acest blog, așa că te invit să răsfoiești cât mai mult pe aici. Viața e frumoasă!

Comentează tu primul!

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.


*