Mâinile pe față. Cum scapi de obicei

Voiam să scriu ceva despre minciunile oficiale, gen „măștile nu ajută” ca apoi „recomandăm folosirea măștilor; dacă nu aveți mască improvizați”. Dar nu numai eu cred că m-am lămurit de aiureala de la DSU și din capul lui Arafat, așa că mai bine să ne concentrăm pe lucruri mai utile.

Cum scap de obiceiul de a-mi atinge fața

Poate crezi că nu îți duci mâinile la față, sau că nu o faci prea des. Mda… Așa ziceam și eu. Există un studiu pe un grup de studenți americani. Au fost monitorizați video timp de o oră și s-au reținut următoarele informații: În medie, studenții și-au atins fața de 23 de ori/h. Cel mai mult și-au atins gura și nasul, apoi ochii.

A-i spune că e chestie de educație asta cu atinsul feței cu mâinile. Așa este. Un alt studiu, dar de data aceasta făcut în rândul personalului medical (deci mai conștient de importanța igienei feței și mâinilor) a arătat că profesioniștii din sistemul medical și-au atins fața de 19 ori în două ore. Deci, mai puțin de jumătate decât în cazul oamenilor obișnuiți. Dar nu mai puțin grav, dacă luăm în calcul expunerea la agenți patogeni a cadrelor medicale.

Bun. Și cum scap de obiceiul de a pune mâna pe față? Am văzut că educația contează, numai că atingerea feței se face, de cele mai multe ori, involuntar. Hai să vedem ce putem face!

  • dacă te uiți la TV sau asculți pe cineva vorbind, fă ceva cu mâinile! Ține ceva în mână, sau încrucișează-ți degetele și ține mâinile în poală.
  • folosește un parfum care să-ți atragă atenția atunci când duci mâna la față
  • purtarea mănușilor ajută și ea pentru că asta va face gestul să nu mai fie chiar așa involuntar. Eu am niște mănuși albastre pe care le sesizez imediat ce le aduc aproape de față

Da, nu există soluții miraculoase care să vă facă să nu mai duceți mâna la față. Poate nu ar strica niște etichete colorate pe care să le lipești prin casă „Nu-ți atinge fața!”, „Jos mâinile”.  Deci, în lipsa acelei soluții care să funcționeze 100% și să te facă să nu-ți mai atingi fața ci, cel mult, să scazi rata de pus mâinile pe față, IMPORTANT este să ne spălăm cât mai des posibil pe mâini. Cu apă și săpun. Cel puțin 20 de secunde. Mă duc să mă spăl pe mâini…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky