La restaurant: Taxă pentru spălat farfuriile

Comanzi o ciorbă de burtă, o tocăniță de vită cu mămăliguță și o salată de murături asortate. Bei o apă plată, că ești cu treabă, și cam asta e. Vine nota de plată: 8 lei/ciorba, 17 lei/tocănița, 8 lei/salata, 5 lei/apa, 1 leu pentru spălat vasele. Ți se pare ceva în neregulă? Prețurile mi se par așa și așa. 39 de lei pentru un prânz ghiftuit… Se putea și mai ieftin.

Dar, stai așa? Ce e aia 1 leu pentru spălat vasele?! E pe bune?! În ce restaurant din România ai mai văzut așa ceva? Sincer, în nici unul. Toate prețurile sunt reale, mai puțin treaba cu spălatul vaselor, găselniță introdusă de mine ca să pun în discuție un aspect cât se poate de… ciudat.

Deci, tocmai ai conștientizat că nu ar fi deloc în regulă să plătești pentru spălat vasele, chiar dacă ai mâncat din ele. Normal că ai mâncat din farfurii, ai folosit tacâmuri, e normal ca ele să fie spălate. Altfel nu te-ai mai duce la restaurant, dacă nu ai avea vase curate. Și e normal ca restaurantul să-și asume spălarea lor dacă vrea să vândă mâncare.

Ok, și atunci de ce trebuie să plătești ambalajul, dacă ceri o pizza la pachet? Eu, azi, am mâncat un hamburger cu cartofi prăjiți, într-un restaurant, și ca să mă simt mai puțin vinovat (față de zeul dietelor) am cerut o pizza pentru acasă, ca să i-o duc soției. Mă uit pe nota de plată: 1 leu ambalajul.

Înțelegi ce zic? Dacă soția era cu mine și mânca pizza în restaurant nu mai plăteam nimic suplimentar. Chiar dacă țineam masa ocupată, poate, mai mult timp, chiar dacă restaurantul trebuia să spele farfuria, tacâmurile, poate chiar fața de masă dacă dădea sos de pizza pe ea. Și atunci de ce e normal să plătești ambalajul pentru pizza?!

În aceeași logică, nu ar trebui să plătești taxa pentru spălat farfuriile? Hmmm… să nu le dau idei.Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.