Dacă te-ai decis să tragi o fugă până în capitala Regatului Unit, poate că ar fi bine să dedici puțin din timpul tău minunatei regiuni a Kent-ului, aflată cam la aceeași distanță de Londra ca vestitul Stonehenge. Vei întâlni aici orașe medievale cu străzi înguste și pietruite, case cochete de țară cu flori la ferestre ce parcă te îmbie să le treci pragul, castele impresionante încărcate de istorie și unele dintre cele mai frumoase grădini din țară. De fapt, Kent a fost supranumit “grădina Angliei”, în parte pentru vestitele sale grădini dar și pentru că aici au fost plantați primii meri și cireși de către grădinarul regelui Henric al VIII-lea.
Cele mai multe dintre aceste grădini (în special din partea centrală a regiunii) pot fi vizitate gratuit sau contra unui tarif de intrare, însă merită să faci un țur al renumitelor grădini de la Chartwell, sau cele ale castelului Hever unde poți admira chiar și ornamente aparținând fostului prim-ministru Winston Churchill.
Și dacă tot am vorbit de castelul Hever este absolut necesară o oprire la două dintre cele mai frumoase castele din Marea Britanie: cel de la Leeds și cel de la Dover. Primul a fost constuit în anul 1119 pe o mică insuliță, dar cel care a contribuit semnificativ la modernizarea clădirii a fost tot regele Henric al VIII-lea pentru soția sa Catherine de Aragon. Castelul Leeds a fost numit și “castelul doamnelor” pentru că nu mai puțin de șase regine l-au folosit ca reședință.
Despre cel de-al doilea castel, cel din Dover, se poate spune că este cel mai mare din Anglia și că a reprezentat un punct strategic în majoritatea războaielor de apărare în care a fost implicat Regatul Unit. De aceea mai este cunoscut de-a lungul istoriei drept “cheia către Anglia” datorită poziției sale strategice. Una dintre particularitățile sale este prezența unui far roman integrat de altfel în construcția clădirii ce datează din secolul al XI-lea.

Odată ajunși la Dover și mai ales dacă este o zi cu cer senin, s-ar putea să ai norocul de a vedea cu ochiul liber coasta Franței – acesta este de fapt cel mai apropiat punct al Angliei față de Europa continentală. O altă atracție a acestui oraș sunt bineînțeles “stâncile albe din Dover”. Impresionantii versanți de cretă se ridică până la o înălțime de aproximativ 110 m și oferă o panoramă unică asupra strâmtorii Dover și a Canalului Mânecii.
Și nu putem vorbi despre Kent, fără a menționa măcar câteva dintre personalitățile care au văzut lumina zilei pe aceste meleaguri. Firește că mulți au dansat în anii ‘80 pe melodiile excentricului cântăreț Boy George sau au rămas cu nostalgia anilor ‘90 când era la modă Fatboy Slim, ba chiar au găsit originală vocea cântăreței Joss Stone, dar câți știau că ceea ce au ei în comun este tocmai faptul că s-au născut în Kent? Alături de ei și alte persoane publice ca jucătoarea de poker Liv Boeree, actorii Jackson Douglas (Gilmore Girls), Edna Doré (EastEnders) sau personalitatea media David Frost (cunoscut pentru interviurile televizate cu politicieni importanți ca Nixon, Putin, Gaddafi sau Tony Blair) sunt tot originare din același ținut.
Iar dacă ești un fan al literaturii engleze clasice – și al lui Geoffrey Chaucer în mod deosebit – probabil că inevitabil pașii te vor purta spre un alt oraș de referință al ținutului Kent: Canterbury. Este vestit pentru măreața sa catedrală unde Thomas Beckett, Arhiepiscop de Canterbury a fost decapitat și care l-a inspirat de fapt pe Chaucer să își scrie celebrele Povestiri din Canterbury.
Așadar fie că vrei să petreci o vacanță liniștită pe un țărm desprins parcă din basmele copilăriei sau ești pasionat de istorie și vrei să afli secretele ce se ascund în spatele zidurilor fortificate ale castelelor atunci trebuie neapărat să ajungi pe aceste meleaguri. Vei fi cucerit cu siguranță de simplitatea unui loc atât de încărcat de istorie și care respiră câte o poveste cu fiecare potecă pe care înaintezi.