Învață să faci mâncare de praz! E simplu și delicios

Când am timp, îmi place, când și când, să gătesc câte ceva. Nu sunt mare bucătar și asta mă provoacă mai mult ca din mâinile mele să iasă ceva comestibil.

Mă plimbam, în urmă cu vreo câteva zile, printr-un magazin și mi-a atras atenția prazul verde, care parcă mă chema. Am hotărât, pe moment că o să gătesc praz cu… ceva. Aveam niște carne de porc prin congelator, era cazul să o gătesc cumva. Iată, cu praz.

A ieșit delicios, musafirii au fost amabili ori pur și simplu încântați. Serios, mie chiar mi-a plăcut. Hai să vă zic cum am făcut! Nu durează chiar puțin, dar este foarte simplu de preparat.

Am cumpărat cam 1,5 kg de praz, două cepe roșii, o căpățână mică de usturoi. Cel de la țărani, românesc, e mai gustos decât cel chinezesc, din magazin. M-am mai dotat cu două cutii cu roșii tăiate, un borcănel mic cu bulion. Carne de porc… cam un kilogram. Mușchi, fără os; am îndepărtat grăsimea.

Într-un vas de teflon (ca ăsta), în puțin ulei de măsline, am tăvălit ceapa roșie tăiată mărunt și usturoiul feliuțe subțiri. Nu am lăsat să se rumenească și am aruncat peste și carnea tăiată bucățele de 5-6 cm. Se perpelesc împreună vreo 10-15 minute, o să se lase zeamă din carne, dacă puneți un capac, deci nu e risc de ars ceapa sau carnea.

Prazul se curăță de frunzele uscate, se taie bucățele 7-8 cm și se aruncă peste carne, în tigaie, după alea 10-15 minute. Se lasă la călit, împreună, până când prazul se înmoaie. La început credeam că nu o să se facă pentru că umplusem wok-ul aproape cu vârf. Am pus un capac peste, și încet, încet a scăzut prazul și s-a înmuiat.

Într-un vas ceramic, roman, (ceva de genul acesta) am răsturnat prazul, aproape topit de dragul cărnii. Peste prazul înmuiat și carnea ușor călită am pus două cutii (conservă) cu roșii tăiate. Am băgat la cuptor cam o oră. Foc potrivit.

Peste o oră, am pus trei linguri de bulion și câte o jumătate de legătură cu pătrunjel și mărar. Am amestecat și am mai lăsat la cuptor cam 10 minute. Aia e.

Nu are cum să nu-ți iasă. Și vei avea mândria că ai gătit altceva decât pui la pungă ori cartofi prăjiți. Bine, dacă nu te cheamă Adi Hădean. Sau Jamie Oliver.

Romantism. O legătură Un buchet de mărar și pătrunjel

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky