În sfârșit! Artroza genunchiului se repară definitiv, în România

Acum câteva zile, am văzut, pe Facebook, o fostă colegă de clasă care cerea o recomandare pentru un oftalmolog bun. Da, de la o vreme, mai mult decât oricând, oamenii încep să vorbească despre boli și tot felul de rețete. Și asta nu are de a face, neapărat, cu vârsta sau cu vreo stare de ipohondrie. Sunt o grămadă de tineri care suferă de tot felul de afecțiuni, cum există și vârstnici care se bucură de un tonus psihic și fizic desăvârșit. În mod evident nu vorbim despre reguli. Boala nu alege…

Mă uitam pe rezultatele unui sondaj făcut acum câțiva ani, care arăta că românii se tem cel mai mult în legătură cu deteriorarea stării de sănătate. 51,8% se tem foarte mult și 29,1% se tem mult că ei sau cineva drag ar putea fi afectați de vreo boală. O preocupare sănătoasă, până la urmă, dacă privim cu oarecare responsabilitate viața noastră și a celor din familie. Nu e nimic rușinos să fii preocupat de starea ta de sănătate, ar fi total iresponsabil să nu fii.

O boală al naibii de răspândită în România este reumatismul. Reumatism este denumirea generică a unui complex de afecțiuni ale articulațiilor și mușchilor care pot apărea dintr-o serie de motive. Un medic reumatolog spunea că zece milioane de români suferă de o formă de reumatism. Practic, jumătate din Românie este anchilozată. La propriu.

Una dintre cele mai răspândite forme de reumatism este artroza genunchiului, practic o deteriorare a articulației. Hai, că te mai doare o mână, în treacăt, te taie un junghi prin degetele de la picioare… depășești momentul. Dar un genunchi cu cartilajul „mâncat” îți face viața un chin mai mare decât durerea propriu-zisă. Numai gândește-te la niște scări pe care nu le poți coborî/urca, închipuiește-te că trebuie să-ți vinzi bicicleta și să-ți iei adio de la cele mai banale activități fizice. O perspectivă mai mult decât sumbră…

Din fericire, însă, există și soluții, grație tehnologiei moderne. Nu, nu trebuie să te cheme Rockefeller și nu este nevoie să pleci în țări străine pentru tratamente costisitoare.

Chiar vinerea trecută, pe 26 mai, la Spitalul Monza din București, a avut loc prima operație de implantare a unei proteze de genunchi, revoluționară – spun specialiștii.

operatie genunchi artroza

Proteza Attune ® Knee System, prezentată în România de Ronda Medical, este o soluție tehnică de înaltă performanță realizată din cobalt crom și insert de polietilenă crosslinkată, rezistentă la frecare. Dispozitivul acesta fantastic costă vreo 2000 de euro. Dacă alegi să faci această intervenție într-un spital de stat, atunci trebuie să iei în calcul că proteza este decontată de Casa de Sănătate.

Operația propriu-zisă durează vreo oră, și ce mi se pare fascinant este că în șase săptămâni de la intervenție, pacientul merge pe picioarele lui, iar durerile devin doar un vis urât. Cred că ce zic eu aici rezonează mai bine la cine știe ce e aia o durere anchilozantă de articulație, Doamne ferește…

În România, medicii estimează că 25.000 de oameni suferă de artroze la genunchi (deteriorarea articulației/cartilajului). Ei sunt cei care ar avea nevoie de o astfel de intervenție chirurgicală, o operație de protezare a genunchiului. Practic, se înlocuiește o articulație distrusă cu o proteză.

„Facilitarea introducerii acestui nou și inovator dispozitiv în spitalele românești reprezintă pentru noi materializarea unui obiectiv important, anume acela de a contribui real la sporirea performanței în domeniul ortopediei și traumatologiei din România” – susține Cristian Bucur, Director General Ronda Medical.

3 comentarii la „În sfârșit! Artroza genunchiului se repară definitiv, în România”

  1. Cred ca 2000 de euro e numai spaga la doctorii de la stat. Mai bine dau banii astia intr-un spital privat unde sunt sigur ca voi fi tratat normal.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky