Tradiţii pe care nu le înţelege Facebook. Azi, Ignatul

Să nu fie dubiu, Ignatul este pe 20 decembrie, dar tradiția arată că românul își taie porcul atunci când vrea el. Când nu ai porc, atunci trebuie să îți cumperi, pentru că sarmalele de curcan or fi ele dietetice dar savoarea de neîntrecut vine de la Ghiță.

Acum vreo 2-3 ani în urmă, ne-am organizat cu câteva zile înainte pentru Ziua cea Mare. Pe la ora 9 eram deja în poarta gospodarului unde ne tocmisem cu aproape o săptămână în urmă ca să cumpărăm un porc viu pe care să-l executăm noi ritualic amator.

Ceva ceva mi-am amintit din copilărie, când tăia tata porcul, drept urmare, înainte de parcurgerea Normelor de Tehnica şi Securitatea Muncii, ne-am responsabilizat şi motivat cu o palincă naturală.

Mi-am făcut poză triumfătoare cu godacul la picioare, dar trebuie să recunosc că n-am avut nici pricepere şi nici curaj să bag eu cuţitul. Am ţinut cu simţ de răspundere, în schimb, de un picior din spate, bucuros că execuţia a fost una responsabilă: adică rapidă.

Cică focul de paie e cel care face şunca prietenă cu muştarul, dar arzătorul cu butelie e must have. Mâini dibace au început să deretice pe deasupra, pe dedesubt, cu cuţite, toporişti, astfel încât primele bucăţi de carne să fie aruncate în ceaunul pus pe pirostrii. Cât am terminat ţuica s-a făcut şi pomana porcului la ceaun. Când carnea aburindă stă înaintea ta pe masă e semn că trebuie pus vinul în pahare.

Când a început să se întunece am reuşit şi noi să strângem calabalâcul şi carnea de porc în saci de nylon. Acasă am continuat operaţiunile de tranşare a cărnii, etichetarea pungilor înainte de a ghiftui congelatorul.

Cert este că a venit următorul Ignat/Crăciun iar eu mai aveam carne de porc în congelator. Drept pentru care am hotărât că nu o să mai cumpăr niciodată mai mult de 3-4 kg de carne de la piaţă, ca să-mi fac de poftă. Dar aventura a fost una frumoasă şi pentru cei care nu au asistat niciodată la o astfel de activitate, eu recomand din tot sufletul o astfel de experienţă.

Poza în care eu triumfam înarmat cu cuţitul deasupra porcului nu a fost pe placul Facebook, astfel că-mi aduc aminte că imaginea mi-a fost ştearsă din contul meu. Mark Zuckerberg o crede că jambonul este o specie de plantă care-şi face fotosinteza cu lumina de neon din galantare.  În schimb sunt permise clipurile cu execuţii umane ori demenţi care-şi bat crunt nevestele. Cică poza mea incita la violenţă. Adevărul e că pentru cei cu fierea slabă, experienţa poate fi traumatizantă. Dar Colebilul face minuni.

Ignat taierea porcului (1) Ignat taierea porcului (2) Ignat taierea porcului (3) Ignat taierea porcului (4) Ignat taierea porcului (5) Ignat taierea porcului (6) Ignat taierea porcului (7) Ignat taierea porcului (8) Ignat taierea porcului (9) Ignat taierea porcului (10) Ignat taierea porcului (11) Ignat taierea porcului (12) Ignat taierea porcului (13) Ignat taierea porcului (14) Ignat taierea porcului (15) Ignat taierea porcului (16) Ignat taierea porcului (17) Ignat taierea porcului (18) Ignat taierea porcului (19)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.