Nu mai trebuie să spun că Palatul Culturii din Iaşi este cea mai reprezentativă clădire a oraşului celor şapte coline. Ce poate nu se ştie este că, iniţial, edificiul construit între anii 1906 şi 1925 a fost Palatul de Justiţie şi Administraţie din Iaşi, fără vreo treabă aparentă cu stimabila cultură.
Dar altceva voiam să vă povestesc eu. Dacă l-aţi văzut doar din poze, sau nu l-aţi vizitat integral, hai să vă arăt cum e în turnul Palatului Culturii din Iaşi. O relatare cu poze, în care veţi vedea mecanismul ceasului din turn, ba chiar veţi putea auzi şi vedea cum „cântă”, ceasul, Hora Unirii la fix.
Nu mai ştiu cât a costat biletul de vizitare a turnului, dar ştiu că am avut parte de un ghid tânăr foarte pregătit şi de treabă. Am plecat la 12 fără un sfert, astfel încât să prindem ceasul la fix, că atunci e spectacolul.
Hai că până la fix am timp să vă povestesc câte ceva în legătură cu ceasul din turn. Mecanismul ceasului, fabricat în Germania, şi montat în 1925, este cel care dă ora exactă şi acum. Este adevărat că tehnologia modernă ajută ceasul, în zilele noastre, un dispozitiv electronic are grijă să corecteze erorile pendulei, astfel încât ora să fie arătată cu o mare acurateţe.
S-a recondiţionat destul de mult turnul (şi pe interior), încă erau ceva schele întinse, dar m-a impresionat mecanismul prin care mai multe ciocănele băteau în clopote Hora Unirii, la fix.
Poze ceas Palatul Culturii Iaşi
Ceasul Palatului Culturii din Iasi chiar e ceva impresionant.. pacat ca nu e promovat cum trebuie. Din cate am inteles un singur om din Romania stie sa ii faca mentenanta iar omuletul urmeaza sa iasa la pensie…