Geniu! Casă de poveste dintr-o fabrică de ciment

Am un vis despre care cred că nu prea sunt șanse să devină realitate. E destul de complicat… Mi-ar plăcea să locuiesc într-un turn de apă abandonat, pe care să-l reamenajez într-o casă de poveste. E vorba de turnurile acelea care arată ca un cilindru înalt care se termină cu o ciupercă la înălțime. Îmi închipui spațiul imens, circular, cu ferestre la 360 de grade. În fine, dacă n-am destulă voință, vis să rămână…

Am dat, din întâmplare, peste o postare pe Facebook despre o casă amenajată într-o fabrică de ciment. Am luat urma fotografiilor pe Google și am ajuns la stăpânul casei. Este vorba de un arhitect spaniol, Ricardo Bofill, care a transformat un vis în realitate. În 1973 a văzut, în Catalonia, un spațiu industrial nefuncțional, o fostă fabrică de ciment, unde a simțit că pot prinde rădăcini fantezia și profesionalismul.

A demolat ce era în plus, a păstrat ce a simțit că poate să aducă valoare, a dărâmat și a construit opera vieții sale. Arhitectul spune că proiectul va rămâne  întotdeauna o lucrare neterminată. M-a dus cu gândul la un arhitect de geniu al Cataloniei – Spania, Gaudi, și a sa creație universală Sagrada Familia.

„În prezent trăiesc și lucrez aici mai bine decât oriunde altundeva. Este pentru mine singurul loc în care mă pot concentra și asocia idei în modul cel mai abstract.

Am impresia că trăiesc într-o incintă, într-un univers închis, care mă protejează de viața de zi cu zi. Fabrica de ciment este un loc de muncă prin excelență . Viața continuă aici într-o succesiune continuă, cu foarte puține diferențe între muncă și timp liber.

Simt că trăiesc în același mediu care a propulsat Revoluția Industrială din Catalonia. ” – mărturisește arhitectul Ricardo Bofill.

Arhitectul spaniol a amenajat aici domiciliul său, grădini, spații de relaxare, dar și sediul firmei sale, cu spații de lucru, sală de conferințe și arhivă.

Video cu Visul din Fabrica de Ciment

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.