Am fost să văd ce i-a plăcut prințului Charles la Viscri

poze Viscri judetul Brasov

Am ajuns în micul sat săsesc din județul Brașov, atras de tevatura făcută de dragostea prințului Charles față de aceste locuri. Mi-am spus: Hai să văd și eu care e treaba cu Viscri!

Am intrat în Viscri pe drumul dinspre Rupea, o șosea extrem de proastă care  mi-a pus la grea încercare răbdarea și bucșele mașinii. Nu am văzut nici un drum asfaltat, iar ceea ce părea a fi drumul principal din sat era acoperit cu un pietriș mărunt. M-am oprit în fața Bisericii fortificate din Viscri, practic singurul obiectiv turistic de aici.

Am vizitat edificiul, care este foarte frumos, m-am cocoțat în turn și am admirat dealurile acoperite de pășuni. Liniște, natură. “Veșnicia s-a născut la sat” Și sărăcia. Când am ieșit din obiectivul turistic, am intrat în vorbă cu o femeie care vindea șosete și ilice de lână, diferite veșminte de artizanat.

Da, e sărăcie aici. Oamenii trăiesc, exclusiv, din creșterea animalelor. Oierii se chinuie să-și vândă brânza pe unde pot. Lâna nu mai are deloc căutare. Nu au cui să o vândă. E un zvon că s-ar putea să fie cineva interesat să ia lâna ca să o folosească pentru izolații în construcții. Laptele de vacă este luat de procesatori la preț mai mic decât apa plată. Pentru localnici nu e nimic idilic aici. Doar o necontenită luptă pentru supraviețuire.

Am auzit niște englezoaice cum ziceau ele că românii au știut să-și conserve satele. Acum am priceput de ce nu asfaltează Consiliul Județean Brașov drumurile județene spre Viscri, fie el satul și devenit celebru în toată lumea: nu vor să strice patina de secolul XVII.

Da, e frumos să faci câteva poze și să-ți vezi, mai departe de drum. Localnicii nu au unde să plece…

 

Comentează tu primul!

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Dacă dorești să șterg datele tale, trimite-mi o solicitare la adresa de email de la "Contact"


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.