Femeile sunt mai nefericite cu cât sunt mai „egale” cu bărbaţii

Sunt tot felul de glume pe tema „ce vor femeile„. Preferata mea este cea în care se spune că s-a aflat ce vor femeile, dar, între timp, acestea s-au răzgândit. De exemplu, multă vreme femeile au luptat (și încă mai luptă) pentru drepturi egale cu bărbații. În anii de început ai acestor strădanii, femeile erau sigure că, de fapt, asta le lipsește ca să fie fericite. Hmmm… se pare că lucrurile nu stau tocmai așa.

Am găsit un articol interesant, pe care îl puteți citi, pe larg, aici. Pentru cei care se grăbesc și nu au timp să citească un text lung, o să rezum eu în continuare.

Prin anii ’70, femeile declarau un nivel de satisfacție a vieții mai mare decât cel al bărbaților. Era încă societatea patriarhală, controlată de bărbați. Odată cu evoluția societății și cu câștigarea de drepturi din partea femeilor, te-ai fi așteptat ca acestea să fie mai mulțumite de viață. Nu? Nu. Femeile au început să fie nemulțumite de viața lor, gradul de satisfacție coborând sub cel al bărbaților.

Uite o chestie pe care autorii studiului au observat-o. Un bărbat care se ocupă de treburile casnice se simte util, ceea ce îl face să-i crească stima de sine. O femeie care se ocupă de treburile casnice e tristă, nemulțumită, se simte exploatată.

Concluzia este în tot în textul pe care vă invitam mai devreme să-l citiți, dacă aveți chef:

Ceea ce conchid cercetătorii, însă, este că femeile din societățile liberale sunt mai puțin fericite și mai predispuse să observe actele discriminatorii, întrucât acestea se compară în mod automat, atât la nivelul oportunităților de lucru, cât și din punct de vedere al venitului, cu toate persoanele din contextul social, inclusiv cu cele de sex masculin.

Însă femeile care au fost crescute în societățile patriarhale își definesc identitatea în funcție de rolul pe care o femeile îl are, conform concepției tradiționale, în familie și în viața de cuplu, comparându-se numai cu persoanele de sex feminin din viața lor socială, în funcție de care își evaluează privilegiile și oportunitățile.

Adică femeile sunt mai nefericite cu cât sunt mai egale cu bărbații? Ce rost are egalitatea dacă le face nefericite pe femei?! Cum era gluma aia: S-a descoperit ce vor femeile, dar, între timp, s-au răzgândit. E o glumă, dar studiul despre care am discutat aici este real.

Citește și asta: Sexul şi treburile gospodăreşti

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky