Femeia din viețile mele

Aşa îmi vine în minte prima femeie din viaţa mea. La apropierea sânului ei bogat de fruntea mea simţeam că nu-mi trebuie altceva. Am învăţat multe lucruri de la ea. În primul rând că sunt. Ultima lecţie am primit-o, mai târziu, într-o amiază de iulie, când m-a lăsat să-i ascund trupul în pământul uscat. Aşa am înţeles că trebuie să găseşti în tine puterea de a renunţa la lucrurile la care ţii.

Mi-o aduc aminte de parcă ar fi ieri. O chema Carmen Petcu. În mintea mea are ochii verzi iar părul, în valuri, răspândeşte miros de miez de nucă. Aplecată deasupra caietului meu, prima mea învăţătoare mi-a arătat că, poate, unii oameni nu apar în viaţa altora decât pentru a-i învăţa să fie oameni. Sper că am priceput.

Necunoscuta din tramvai se ascunde şi acum în mintea mea. Aveam vreo şase-şapte ani. Ea trebuie să fi avut vreo patruzeci. Şi acum am impresia că am vorbit foarte multe. Că mi-a spus multe lucruri, nu importante, ci capitale. Doar eu mi-o amintesc. De parcă am fi fost singuri în acel tramvai. Nu-mi amintesc despre ce am vorbit sau poate că nu pot să vă spun… Când mă gândesc la ea, nu-i văd chipul dar îi simt căldura. Aşa se face că am credinţa că ursitoarele pot să se plimbe şi cu tramvaiul.

Prima dată când m-am gândit că mi-ar părea rău să mor a fost după ce am cunoscut-o pe ea. Înainte să observ că cerul gurii ei are aromă de rodii şi că după urechea ei se ascunde viaţa mea nu m-a interesat ce se întâmplă cu mine. Pentru că n-aş fi putut să mai trăiesc fără delfinii care-i înoată în priviri am luat-o de soţie. Am înţeles că după nori vine şi soare. Am înţeles de ce scrie în Biblie că „omul nu-i bine să trăiască singur”. Aşa mi-a fost dat să pricep şi de ce trăiesc eu.

 

1 Comentariu

  1. 1
    Violeta P says:

    Mi-au dat lacrimile. Foarte frumos scris despre mama si sotie.
    Va doresc mult noroc in viata!

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Dacă dorești să șterg datele tale, trimite-mi o solicitare la adresa de email de la "Contact"


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.