Mâncarea bună nu este întotdeauna cea mai sănătoasă. Asta nu înseamnă că dacă mănânci din când în când câte o afumătură o să mori în chinuri groaznice. Reţeta următoare este una delicioasă, pe bază de fasole verde (super-sănătoasă) şi bacon (super-gustos). Am început deja să salivez cu gândul la bunătatea din farfurie, drept pentru care nu mai lungesc povestea.
Ce ne trebuie:
– 1 kilogram de fasole verde
– 120 grame bacon, kaizer ori muşchi afumat
– 2 linguri de untură (nu este obligatoriu)
– 2 căni de supă de pui (ce vă rămâne după ce fierbeţi copane pentru piure ori pilaf, de exemplu)
– 1 linguriţă cu praf de usturoi
– 6 cartofi potriviţi
– 1 ceapă mare
– 2 linguri de unt
La treabă:
1. Se spală fasolea verde, se aruncă păstăile uscate, se taie capetele. De unul singur, s-ar putea ca operaţiunea să fie plicticoasă, dar dacă chemi ajutoare vei scăpa mai repede de treabă şi apoi… de mâncare 😉
2. Într-un vas încăpător, o oală ori o cratiţă generoasă, se pune bacon-ul (kaizerul ori afumătura) la rumenit în puţin ulei încins. Nu le laşi mult, când încep să prindă o nuanţă arămie şi toţi câinii s-au strâns sub geamul tău de la mirosul îmbietor, treci la următoarea fază.
3. Adaugi peste bunătăţile rumenite untura, dacă vrei să fii mai decadent. Nu e obligatoriu. Pui păstăile curăţate peste bacon şi adaugi două căni de supă de pui, praful de usturoi şi sare. Laşi la fiert, cu capac, cam vreo jumătate de oră. O să ţi se pară că este puţină supă de pui, dar nu te îngrijora, păstăile se vor face foarte bine în abur.
4. După 30 de minute în care fasolea a fiert la foc mic, adaugi cartofii tăiaţi în jumătate. Dacă aveţi cartofi noi… este ideal. Dacă nu, nu-i panică. Puneţi şi ceapa tăiată rondele subţiri. Lăsaţi totul să mai fiarbă încă 20-30 de minute, cu capacul care să acopere bine vasul. După asta, daţi capacul puţin într-o parte, ca să iasă aburul, şi mai lăsaţi încă vreo un sfert de oră. Faci şi asta şi ar cam trebui să fie gata. Guşti din fasole şi cartofi şi dacă sunt făcuţi opreşti focul.
5. Adaugă unul şi piperul verde proaspăt râşnit (pentru un plus de aromă), amestecă totul şi… pune în farfurii. Aş fi ironic să spun „Poftă bună!”. N-are cum să nu-ţi fie o mare poftă.
Dacă nu pui untura şi nu prăjeşti prea tare bacon-ul, nu cred că reţeta este prea nesănătoasă. Avem şi astfel de reţete. Dar nu despre asta e vorba acum.
Care este felul tău de mâncare preferat? Tu ce poţi să mănânci până îţi vine rău?
Unde e ceapa în ingrediente? O zi faina
Diana, să vezi că am uitat să pun ceapa la ingrediente. 🙂
Bine că nu am uitat să o pun în tigaie.
Ai premiul juriului pentru vigilenţă! 😛