Tot auzim că oamenii trăiau mai mult pe vremuri. Că acum din cauza mâncării, poluării, stresului, oamenii trăiesc mai puțin. Fără îndoială că toate astea nea afectează calitatea vieții, dar oare e adevărat că înainte vreme oamenii trăiau mai mult? Mulți cred că da, bunicii noștri trăiau mai mult. Celor care spun asta, eu le zic: „Puneți mâna pe Google, drăgălașilor, că e gratis și nu doare!â”
Uite ce zice pe Wikipedia: În România, speranța de viață la naștere în 1900 era de doar 36,4 ani. Secolul al XX-lea a fost martorul unui progres imens, în 1974-1975 aceasta ajungând la 69,3 ani. În anul 2011, speranța medie de viață era de 73,98 de ani (70,5 ani în cazul bărbaților și 77,6 ani în cel al femeilor).
Uite ce zice și pe Hotnews: Potrivit statisticilor ONU, in anul 1950, speranta de viata la nastere a romanilor era de 62,8 ani in cazul femeilor si 59,4 ani in cazul barbatilor, acum cifrele fiind de 77,2 ani, respectiv 70,3 ani. Cu alte cuvinte, in 60 de ani speranta de viata a femeilor a crescut cu 14,4 ani, iar cea a barbatilor cu doar 10,9 ani.
Deci, cum e? Se trăiește mai mult sau mai puțin decât pe vremuri? Se aude un ecou „Da, trăim mai mult, dar trăim mai bolnavi”, de parcă ăia care mureau la 40 de ani, în anii ’50, mureau de bătrânețe.
Dar asta e damblaua noastră, să zicem că nu știu când era mai bine decât acum. De aceea apar în sondaje rezultatele alea aiuritoare că era mai bine în comunism decât acum, pentru că lumea idealizează ce n-au apucat sau pur și simplu ei își aduc aminte de frumusețea tinereții și nu de cozile la lapte, ouă, carne, pâine, butelii, vată pe post de tampoane absorbante, televizoare cu circuite integrate… adică orice lucru trebuincios supraviețuirii. Mă opresc aici că o dăm în altă temă.
Evident că înainte trăiau mai mult…nu era atât de poluat mediul…de asemenea nici mâncarea nu era atât de toxică.
In zilele noastre prea puțini sunt cei care trec de 70 de ani…încă mai sunt generațiile vechi…și cei care trăiesc în mediul rural.
Speranța de viață a crescut doar in grafice…realitatea este alta.
Concluzia e ca traim cu adevarat mai bine decat pe vremuri, speranta de viata s-a imbunatatit semnificativ. S-a schimbat si stilul de viata, si-au crescut sansele de a ne ingriji si a ne trata boala. Desigur ca este si pacatul nostru cateodata, ca uneori luam prost masurile de preventie, dar, in cele din urma, toate aceste lucruri alegeri personale, iar constatarea traseului sanatos ramane pe seama fiecaruia dintre noi. Asa ca, sa traim si sa sanatos, sa facem ce trebuie pentru a ne mentine cat mai mult timp in viata!