Acum doi ani am rămas mirat când am găsit în Franța un McDonald’s unde dădeai comanda digital, pe un soi de tablete uriașe. Înainte de Crăciun comandam la fel într-un McDonald’s din Arad. Ce vreau să spun? Tehnologia evoluează, vine peste noi, chiar și în România. Pentru că oamenii costă mai mult decât un computer, pentru că oamenii obosesc și au pauze de fumat, spre deosebire de roboți.
Acum aflu că ING Bank și-a asumat o chestie interesantă. Mai mult ca sigur au făcut un studiu, ca să vadă ce fel de clienți au. Și cred că a ieșit ceva cam de genul: vârstă 30-45 de ani, studii superioare, folosesc cardul pentru plata servicii/produse în proporție de 85%… Și atunci băieții deștepți, și-au zis: Și pentru cine mama naibii ținem noi sucursale deschise, cu ‘jde de angajați și cheltuieli cu încălzirea, răcirea, salarii și concedii plătite? Și așa s-a decis închiderea a 33 de sucursale în România.
Mi-a scris Silvia de la ING, care zice că „O singura mentiune avem, legata de faptul ca inchidem sucursalele. De fapt nu le inchidem, doar schimbam modelul operational, avand in special impact pe tranzactiile cu numerar. Insa amprenta teritoriala ramane aceeasi. Avem rugamintea sa rectificati aceasta mentiune apropo de inchidere, pentru ca nu este cazul.„
Aici e comunicatul de presa al ING .
Ce vrea omul când se duce la bancă? Păi, cam una din astea: să depună bani în contul lui sau al altuia, să scoată bani din cont, să plătească o rată, să ia un extras bancar… Cam asta. Și dacă clientul de ING este familiarizat cu lucrul pe computer, știe să folosească o aplicație de Home Banking, are habar cum să instaleze o aplicație de plăți și transferuri bancare pe smartphone, nu e păcat să cheltui o grămadă de bani cu angajați și sedii inutile?!
Sunt bancomate multifuncționale la care poți să depui bani numerar, să faci schimb valutar, să plătești facturi și să virezi bani din contul tău la terți, fără să mai interacționezi uman cu o tanti/nene la ghișeu. Pui două multifuncționale d’astea într-o cămăruță de 3/4 m, cu supraveghere video… și asta e toată sucursala. Da, o bunicuță nu știe d-astea, un cocalar crede că telefonul e pentru filmulețe pe Facebook și manele pe YouTube… Dar pentru ei există CEC.