Din 1873, pâine cu suflet la moara cu apă din Ohaba

Virginia Popa ne povestește cu priceperea unui ghid rutinat de istoria pe care o repetă a 1000-a oară turiştilor curioşi. Moara este singura din Ţara Făgăraşului şi este pusă în mişcare, exclusiv de puterea apei care învârte roata mare din lemn ud.

A fost construită în 1873 şi bunicul femeii a făcut puşcărie decât să piardă moara. Nu a pierdut-o. Familia Popa (Virginia şi Nicolae) este a patra generaţie care face ca Moara cu Noroc din Ohaba să nu se oprească.

Femeia ne spune că oamenii din sat cumpără mai repede făina de la magazin. Este mai ieftină şi vine ambalată în pungi din hârtie de câte un kilogram. Un sac de mălai ori făină iese după ce piatra de moară se învârte câteva ore. Făină se face încet, la rece, păstrând toată vigoarea bobului. Spre deosebire de făina obţinută industrial, secătuită de vitamine şi nutrienţi în urma procedurilor de măcinare rapidă.

Nu vin aici decât cei care vor să mănânce sănătos, destui clienţi din străinătate, fascinaţi de făina obţinută ca pe vremuri cu gust cinstit, ca odinioară. Tanti Virginia spune că nu e nici o pricopseala, banii sunt puţini şi se fac greu, moara ar avea nevoie de nişte reparaţii serioase. Piatra de moară este din 1873 şi a fost adusă din Franţa.

Printre flori, pentru că omul sfinţeşte locul, familia Popa a încropit 10 locuri de cazare în Pensiunea “Moara cu noroc”. Poţi să te cazezi aici, sunt multe locuri frumoase de vizitat prin împrejurimi, iar tanti Virginia o să-ţi facă tăiţei şi prăjituri de casă. Tocmai am gustat din dulceaţa de zmeură pe care am luat-o de la Ohaba.

Uită-te pe hartă! Am trasat acolo exact traseul pe care trebuie să-l faci ca să ajungi la moara fermecată, unde am aflat că pâinea adevărată se face cu făină măcinată cu sufletul.

Moara cu apa Ohaba (1) Moara cu apa Ohaba (2) Moara cu apa Ohaba (3) Moara cu apa Ohaba (4) Moara cu apa Ohaba (5) Moara cu apa Ohaba (6) Moara cu apa Ohaba (7) Moara cu apa Ohaba (8) Moara cu apa Ohaba (9) Moara cu apa Ohaba (10) Moara cu apa Ohaba (11) Moara cu apa Ohaba (12) Moara cu apa Ohaba (13) Moara cu apa Ohaba (14) Moara cu apa Ohaba (15) Moara cu apa Ohaba (16) Moara cu apa Ohaba (17) Moara cu apa Ohaba (18) Moara cu apa Ohaba (19) Moara cu apa Ohaba (20) Moara cu apa Ohaba (21) Moara cu apa Ohaba (22) Moara cu apa Ohaba (23) Moara cu apa Ohaba (24) Moara cu apa Ohaba (25) Moara cu apa Ohaba (26) Moara cu apa Ohaba (27) Moara cu apa Ohaba (28) Moara cu apa Ohaba (29) Moara cu apa Ohaba (30) Moara cu apa Ohaba (31) Moara cu apa Ohaba (32) Moara cu apa Ohaba (33) Moara cu apa Ohaba (34)

Comentează tu primul!

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Dacă dorești să șterg datele tale, trimite-mi o solicitare la adresa de email de la "Contact"


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.