Democrație! Poliția te poate sălta din pat pentru o întrebare pusă pe Facebook!

Avem postarea asta. În care mi se pare că o doamnă cunoscută pentru activismul său s-a enervat și a forțat un pic exprimarea. Când l-a văzut pe ăla cu arma îndreptată spre o mașină, femeia a întrebat: “Dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’?”

Ce se întâmplă mai departe? Vine Poliția și o ia de la o adresă pe care nu o avea în buletin. Să înțelegem că era filată de ceva vreme, că îi era urmărit, eventual ascultat, telefonul? O plimbă cu girofar și sirene de la o secție la alta, o amprentează, fotografiază și… perchezitionează corporal. Femeia zice că a fost căutată în chiloți. Ce voia poliția zeloasă să găsească acolo? Un cocktail Bloody Mary? Că ea n-a zis nimic de vreun Molotov…

I-au dat drumul după vreo două ore, după ce a început un soi de anchetă penală.

Să zicem că exprimarea doamnei activiste a încălcat legea și se putea interpreta ca ceva instigare. Îi făceai o invitație la secția de poliție, o întrebai ce a vrut să zică, ce are de gând și îi puneai în vedere că libertatea de exprimare este delicată în sensul în care se poate transforma, dacă nu ești atent, în ceva ilegal. Să zicem…

Numaii că povestea pare ceva pus la cale pentru a timora oamenii care îndrăznesc să protesteze împotriva Guvernului. Ori asta, într-o democrație nu prea e ok. Ba chiar deloc.

Interesant este că polițiștii recunosc că partidele de la guvernare fac presiuni asupra instituțiilor statului și a lucrătorilor din acestea pentru a le transforma în aparat de represiune a protestelor.

Uite ce scrie EUROPOL – Sindicatul polițiștilor europeni pe pagina de Facebook: Zilele acestea am ajuns din nou într-una dintre cele mai penibile situații ca instituție.

Coaliției de guvernământ îi este frică de democrație și folosește polițiștii și jandarmii să intimideze cetățenii. În cazul de față fermierii și transportatorii.

Din păcate, după acțiunile dispuse de ministrul Predoiu și secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou “10 august”.

Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în fața Guvernului, să-și exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituție. De ce facem referire tocmai la Constituție? Pentru că polițiștii și jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituția, chiar cu prețul vieții!

Față de mii de polițiști s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Și când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situațiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut polițiștilor să culeagă informații din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca.

Evident, toate aceste demersuri sub ,,îndrumările ” amenințătoare ale unor șefi, slugi ale oamenilor politici, de regulă “împuterniciți” sau “desemnați” care nu cârâie în fața ordinelor venite din partea celor care ocupă funcții politice, respectiv Predoiu, secretarul de stat Despescu sau șeful Poliției Române, care ocupă tot o funcție politică, fiind numit de ministrul de interne în funcție.

Parcă îl văd pe Dragnea: “Aaaa… puteam să fac și așa ceva?! Adică puteam să mă duc după protestatari să-i iau din pat?! Ce fraier am fost, eu am pus jandarmii pe ei doar când i-am prins în stradă.”

Râdem, glumim, dar e de plâns. Sunt lucruri inadmisibile într-un stat democratic, membru UE. Dacă a ajuns să te ia poliția din pat pentru o întrebare pe care ai pus-o pe Facebook, atunci înseamnă că democrația din România a început să semene cu cea din Rusia. Și nu cred că pentru asta au murit tinerii în timpul Revoluției din 1989.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky