Decredibilizarea unei profesii. Azi, PRESA

Nu este mult de povestit. Cum avem politicieni de doi bani, exact aşa avem şi jurnalişti de doi bani. Şi nu mă refer neapărat la profesionalism. Peste tot sunt oameni care-şi fac prost meseria.

Mă deranjează mai mult nesimţirea jurnaliştilor care pretind că prestează mai mult decât o meserie decredibilizând o profesie onorabilă. Prevalarea de dreptul la informare ori exprimare liberă este făcută în aşa fel de mare parte a ziariştilor de parcă cele două noţiuni s-ar fi inventat doar pentru ei.

Cel mai tare mă enervează impostura jurnaliştilor care pretind că ei se luptă pentru drepturile oamenilor şi nu pentru salariu. Jurnalismul pe “burta goală” ar fi ceva…
Altfel, trebuie spus că editarea de ziare este o activitate impozitată, în România, la fel ca orice activitate economică.

Poate înţelegem pentru totdeauna că presa este o activitate comercială. E vânzare pură. Cu tot cu publicitatea mincinoasă, populismul ieftin etc.

Dai bani pe un ziar ca să afli diverse lucruri sau ca să te distrezi, ziaristul nu are altă datorie faţă de tine. Nu-ţi face căldură în bloc, nu-ţi anulează amenzile, nu-ţi ieftineşte laptele. Asta trebuie să pricepem. Şi nici ziariştii să nu mai pretindă că ei sunt altceva decât sunt în realitate.

Am uitat să zic… Din 1994 sunt jurnalist. Presă scrisă, radio, foarte puţină televiziune… În rest, rămâne valabil tot ce am spus.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.