De ce nu se vând maşinile electrice în România

Am văzut un review, făcut de Hoinaru, pentru maşinuţa electrică BMW i3. Maşina arată simpăticuţ, iar pentru ecologiştii cu bani (preţ cu subvenţie: 27.500 euro) BMW i3 ar putea fi o soluţie. Şi totuşi, nu…

Aşa ajungem la întrebarea: De ce nu se vând maşinile electrice în România? Pentru că sunt scumpe. Da, dar nu numai. Acum vreo câteva săptămâni vorbeam cu cineva care dorea să cumpere o maşină. Nu ştia exact ce vrea să ia. Criteriul financiar nu era pe primul loc. Văzuse o maşinuţă d’asta electrică. I-a plăcut, dar n-a luat-o. Nu pentru că era scumpă, ci pentru că nu prea ai unde să o încarci. Iar un drum Constanţa – Baia Mare s-ar putea să nu fie numai plin de emoţii ci chiar imposibil.

Adevărul este că să dai 30.000 de euro pe o maşină şi apoi să chemi tractările să te ducă la cea mai apropiată priză compatibilă… e cam aiurea. Nu, România nu are o ifrastructură prietenoasă cu conceptul de “electric car”. Nu sunt chiar aşa multe locurile unde poţi să-ţi încarci maşina. Iar o autonomie de 200 KM nu este prea încurajatoare.

Şi românii oricum nu sunt educaţi să înţeleagă şi să respecte. Parcarea de pe acoperişul City Mall din Constanţa are un loc unde poate fi cuplat pentru încărcare un autoturism electric. Erau o grămadă de locuri libere, dar în dreptul “prizei” pentru maşina electrică am văzut parcat un autoturism Diesel. Cred că şoferul “motorinei” nici nu a văzut semnul.

incarcare masina electrica

Până când autonomia maşinilor electrice nu va ajunge la un măcar 400 km, cred că o astfel de achiziţie este doar pentru cei care sunt interesaţi de deplasări prin oraş. Ori să-ţi iei o maşină doar de oraş cu 30.000 de euro, hmmm…

Harta cu staţiile de încărcare pentru maşini electrice

Există un site cu o aplicaţie interesantă, care arată staţiile de încărcare pentru maşinile electrice, în toată lumea. Aşa am văzut că, totuşi, România are mai multe locuri de încărcare decât aş fi crezut. Dar, totuşi prea puţine pentru o drumeţie fără griji. Deocamdată.

O altă perspectivă asupra “succesului” de care se bucură maşinile electrice, puteţi citi şi pe zoso.ro.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.