Dacă vrei pace, atunci pregătește-te de război!

Un sondaj făcut în urmă cu o lună arată că doar 50,5% dintre români ar fi de acord să lupte pentru a-și apăra țara, 11% s-ar ascunde (în munți sau în mall – nu știu), iar 20% zic ar emigra.

De înțeles, până la urmă, fiecare se gândește la ale lui. Unul și-a luat nevastă tânără și vorba celor de la Vunk “Cel mai tare mă doare ca noi ne-am iubit doar de 1000 de ori.” Altul are de crescut copii și vrea să joace la nunta lor. Altul și-a cumpărat mașină și n-a apucat să meargă cu ea nici 15.000 de km. Nimeni nu poate să aibă chef de mers la război.

Ok. Poate că nici nu e nevoie să mergem la război. Doamne ajută!

Si vis pacem, para bellum! Dacă vrei pace, atunci pregătește-te de război!

A zis-o Publius Flavius ​​Vegetius Renatus în lucrarea sa De Re Militari. Volumul III. N-am învățat asta la școală, dar scrie pe Wikipedia. Ce vrea să spună poetul cu asta?! Dacă ai mușchii umflați pe tine și ghioaga mare, atunci la dujmani o să le fie frică de tine. Ca să mă înțeleagă și iubitorii de folclor fără număr.

Sau uitați-vă la SUA, chiar și la Rusia! Țările astea s-au pregătit ceva de război. Au armate numeroase și tehnică militară, una mai evoluată ca alta. Sau măcar multă să fie! Eh, ăsta e motivul pentru care puțini conducători, sănătoși la cap, s-ar gândi să pornească un război împotriva acestor state.

Ce am învățat noi de aici? Că dacă nu ai chef să ajungi să fii nevoit să-ți aperi țara, trebuie să lași impresia că nu e bine ca aceasta să fie atacată. Adică să te înarmezi, să ai o armată instruită și cât de cât numeroasă, din astea…

Cam ce zic și niște politicieni de prin Italia. Hai să punem ban pe ban și să facem o armată a Uniunii Europene. Ca să descurajăm vreun eventual atac asupra unei țări din Uniune.

Bun! Deci, românul nu are chef să iasă la război, să-și apere țara. Am zis că e de înțeles. Într-un fel… Dar altfel, ar fi de acord românul să bage mâna în buzunar pentru înzestrarea și instruirea unei armate care să-l scutească de coșmarul unei mobilizări generale?!

Să se pună un impozit nou, de apărare, de 3% pe venitul persoanelor fizice cu salariu de peste 4000 de lei. Și 1% din venitul companiilor… Și asta să fie la nivelul întregii Uniuni Europene. Pariu că partidul care ar veni cu ideea aceasta ar pierde alegerile?!

Parcă și aud vuietul mulțimii care vrea totul fără să dea nimic: „Da’ ce, nu plătim o grămadă de impozite, s-au scumpit țigările și benzina, să dea Iohannis și Ciolacu!”

Mda, să dea! Dar de unde dacă nu tot de la noi? Că banii ăia pe care îi dăm, prin impozite și taxe, vedem că nu ajung nici pentru spitale dotate, școli, drumuri. “Nu ajung pentru că fură ăștia!”– aud iar mulțimea care a început deja să mă înjure și pe mine doar pentru că am deschis discuția și am venit cu ideea.

Într-o Românie în care politicienii le-au lăsat cetățenilor prea puțin impresia că țara asta le mai aparține, asta e reacția oamenilor. Justificată, dintr-o perspectivă.

Dar, “Dacă vrei pace, atunci pregătește-te de război!”
Cum facem? Că anul acesta vin o grămadă de alegeri și avem iar de ales răul mai mic…

foto: http://www.bbc.co.uk

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Clicky