Nu vreau să intru în discuțiile acelea pe care toată lumea le știe și (mai) nimeni nu le respectă, despre mâncare sănătoasă. Da, îmi place parizerul atât de mult că aș da o vită Kobe pe un parizer bun. Numai că e foarte greu să mai găsești un parizer bun. Mă refer atât la gust cât și la cât de sănătos și fără de E-uri este produsul.
Asociaţia Pro Consumatori (APC) a făcut un studiu interesant, acum vreo doi ani, despre parizer. Care are mai multă carne, care are mai multe E-uri. Oamenii de la APC au cumpărat din supermarket-uri 52 tipuri de parizer pe care le-au analizat. Dacă vă interesează studiul în amănunt, citiți-l aici!
Eu rețin aici două topuri: unul bun și unul rău. Topul parizerului cu cea mai multă carne și topul parizerului cu cele mai multe E-uri. Hai să vedem despre ce e vorba, să avem un pic de idee ce mâncam.
Top 10 mărci de parizer după conţinutul de carne:
- Kaufland Classic (parizer de porc. Delicatesă germană Lyoner) / Germania cu 84% carne de porc și 4 aditivi;
- Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei) / Ungaria cu 80% carne porc şi 6 aditivi;
- Apetit (parizer porc / 5 aditivi, parizer cu ardei / 6 aditivi) cu 63% carne de porc;
- Apetit (parizer pasăre / 4 aditivi / 60% carne de pasăre; parizer ţărănesc piept de pui /6 aditivi / 60% carne piept de pui), Baroni (parizer de pasăre / 9 aditivi / 60% carne pui)
- Auchan (parizer piept de pui / 8 aditivi / 57% piept de pui);
- Casa Gustului (parizer cu ardei / 8 aditivi / carne porc 55%);
- Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui / 9 aditivi/ 54% piept de pui), Baroni (parizer ţărănesc cu piept de pui / 9 aditivi / 54% carne din piept de pui), Casa Gustului (parizer de porc / 8 aditivi / 54% carne de pui);
- Baroni (mini parizer cu pui / 8 aditivi/ 52% carne de pui; parizer cu ardei / 9 aditivi/ 52% carne de porc; parizer cu carne de porc / 9 aditivi / 52% carne de porc);
- Facos (parizer cu pui /5 aditivi / 51% carne pasăre), Aldis (mini parizer cu pui / 4 aditivi / 51% carne de pui)
- Pick (parizer de porc / 5 aditivi / 50% carne de porc) Aldis (parizer porc / 4 aditivi / 50% carne de porc), Facos (parizer cu porc / 6 aditivi / 50% carne porc).
Top 10 mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari:
- DiaVist (parizer cu şuncă) conţine 19 aditivi;
- DiaVist (parizer cu pasăre şi porc) conţine 16 aditivi;
- DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) conţine 15 aditivi;
- Fox (parizer mini) conţine 13 aditivi;
- Matache Macelaru (parizer ţărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) conţin 11 aditivi;
- Reinert (parizer feliat) conţine 10 aditivi;
- Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer ţărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Pofta Bună (parizer cu carne de pasăre) conţin 9 aditivi;
- Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer ţărănesc, parizer ţărănesc cu piept de pui) conţin 8 aditivi alimentari;
- Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Pofta Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) conţin 7 aditivi;
- Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer ţărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc) conţin 6 aditivi.
Poate că în doi ani s-or mai fi schimbat ceva rețete, e bine să consultați cu atenție eticheta. Eu nu fac întotdeauna asta, dar e adevărat că mănânc cam 300 grame de parizer o dată la 4 luni, deci nu mă otrăvesc prea tare dacă iau d’ăla cu multe E-uri. Poftă mare!
P.S. Mi-a plăcut mult simbolul „parizer pe ziar”, drept pentru care am furat poza asta de pe www.boardgames-blog.ro