Am aceeași frustrare pe care o au mulți oameni. Nu citesc atât de mult cât mi-ar plăcea să se întâmple. Un cititor de pe zoso.ro punea, într-un comentariu, un link de youtube către un tip care povestea cum poți să citești o carte/săptămână. Zicea individul acolo, dacă nu aveți chef să vă uitați la clip, că o carte are în medie cam 64.000 de cuvinte. Bine, dacă nu vorbim de Război și pace, al lui Tolstoi, care are cam 580.000 de cuvinte.
Cică un cititor mediu parcurge cam 200 de cuvinte/minut. Dacă o carte medie are 6400 de cuvinte, asta înseamnă că în 320 de minute poți să o citești. Dacă citești 45 minute/zi ai terminat de parcurs cartea într-o săptămână. E simplu. Îți faci un program și citești câte 20 de minute dimineața și încă 30 de minute seara. Sau citești numai seara. Important e să-ți faci timp.
Eu citesc acum colecția de povestiri a lui Charles Bukowski, Dragoste la 17,50 $. M-am testat și eu; citesc, lejer, o pagină în 1,5 minute. Asta înseamnă că cele 241 de pagini vor fi gata în 6 ore. Adunate, pentru că nu-mi permit să stau atâtea ore cu o carte în brațe.
Deci, nu e chiar așa o mare filozofie cu timpul pentru citit. Trebuie să-ți programezi să ai timp. Așa cum îți programezi o grămadă de activități, pune pe listă și câteva minute pentru citit! Minut cu minut, pagină cu pagină. Așa se adună cărțile, informația, cultura generală…
Eu am început să cumpăr, atunci când se poate, cărți în format digital. Așa, pot să citesc pe telefon, atunci când am timpi morți și aștept undeva… Dacă vrei, nu ai cum să nu poți citi. Important e să-ți stabilești ținta. „Vreau să citesc o oră pe zi.” Și vei vedea că vei găsi o oră. Nu te speria! Nu trebuie să fie fără întrerupere. 10 minute acum, 5 minute mai târziu… și se face cartea.
Top 50 cele mai cumpărate cărți din România